Термінологізація та детермінологізація як результат взаємовпливу мовної та наукової картин світу - Кримець, Оксана (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
У статті досліджено взаємовплив мовної та національної наукової картин світу, що виявляється в таких процесах, як термінологізація та детермінологізація. Проаналізовано семантичні зміни, які відбуваються під час метафоричного переосмислення або метонімного зрушення загальновживаних значень та значень наявних у мові термінів. Схарактеризовано особливості новоутворених одиниць щодо широти їхніх значень, наявності / відсутності оцінно-експресивних компонентів. The article investigates the interinfluence of the language and national scientific pictures of the world, which is revealed in the processes of terminologization and determinologization. Semantic changes that occur during metaphoric reinterpretation or metonymic shift in meanings used generally and meanings of terms existing in the language were analyzed. Peculiarities of newly created units were characterized as to the breadth of their meanings, presence or absence of estimating-expressive components.
Keywords: мовна картина світу; наукова картина світу; термінологізація; детермінологізація; звуження значення; розширення значення; language picture of the world; national scientific picture of the world; terminologization; determinologization; contraction of meaning; expansion of meaning