Становлення та сутність запобіжних заходів як виду заходів процесуального примусу в кримінальному процесуальному законодавстві та у теорії кримінального процесу України - Гузела, Михайло; Huzela, Mykhailo (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Розглянуто питання становлення та сутності запобіжних заходів у системі заходів процесуального примусу в кримінальному провадженні, яке існувало в українських землях протягом багаторічного історичного розвитку Української державності. Зокрема, наведено резутьтати аналізу в історичному аспекті сутності запобіжних заходів в кримінальному провадженні на теренах сучасної України в періоди: Київської Русі, Великого князівства Литовського, польсько-литовської держави Речі Посполитої, козаччини, Австро-Угорської та Російської імперій, радянського періоду, а також досліджено сутність запобіжних заходів як заходів процесуального примусу і заходів забезпечення кримінального провадження в кримінальному процесуальному законодавстві сучасної України.

The article is devoted to the issues of formation and nature of preventive measures in the system of measures of procedural coercion in criminal proceedings, which existed in the Ukrainian lands during the long-term historical development of the Ukrainian statehood. In particular, the theoretical analysis in the historical aspect of the essence of preventive measures in criminal proceedings in the territory of modern Ukraine in the periods of: Kievan Rus, Grand Duchy of Lithuania and PolishLithuanian states of the Commonwealth, Cozzacks, Austro-Hungarian and Russian empires, of the Soviet period, and also investigates the essence of preventive measures as measures of procedural coercion and measures to ensure criminal proceedings in the criminal procedural legislation of modern Ukraine.
Formation and nature of preventive measures as measures procedural coercion in criminal procedural legislation and in the theory of criminal process of Ukraine
Keywords: запобіжні заходи; заходи процесуального примусу; становлення запобіжних заходів в кримінальному процесі; precautionary measures; measures of procedural coercion; formation of precautionary measures in criminal proceedings; 343.1