Професійна зайнятість як чинник психологічного благополуччя жінок - Петкевич, Мирослава Василівна; Petkevych, Myroslava Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі розглядаються психологічні аспекти переживання психологічного благополуччя у жінок раннього дорослого віку, його детермінанти та особливості професійної самореалізації, а також як особистісні особливості жінок цієї вікової групи, так і особливості їх професійного благополуччя. Психологічне благополуччя розглядається як єдність когнітивного, емоційного та поведінкового компонентів людини, а також включає: фізичний, духовний, соціальний, матеріальний та психологічний елементи. У роботі проаналізовано особливості переживання суб’єктивного психологічного благополуччя, рівні психологічного благополуччя, ціннісних орієнтаціях, задоволеність професійною діяльністю та прояв мускулінних/фемінних рис у представників даної вікової групи. Розглянуто особливості взаємозв’язку між психологічним благополуччям та зазначеними вище характеристиками. Результати показують, що чим більше жінка демонструє нонконформізм, покладається на себе у прийняті рішень і відчуває власну незалежність, тим вище вона оцінює свою професійну сферу життя і відчуття між реальним і бажаним станом життя взагалі. Молоді жінки більш відкриті до світу, відчувають широту своїх можливостей і шляхів самореалізації, налаштовані на встановлення нових довірливих стосунків з оточенням.

The work examines psychological aspects of experiencing psychological well-being in women of early adulthood, its determinants and features of professional self-realization, as well as personal features of women of this age group and features of their professional well-being. Psychological well-being is considered as a unity of cognitive, emotional and behavioral components of a person, and also includes: physical, spiritual, social, material and psychological elements. The work analyzed the peculiarities of experiencing subjective psychological well-being, the level of psychological well-being, value orientations, satisfaction with professional activity and the manifestation of muscular/feminine features in representatives of this age group. The peculiarities of the relationship between psychological well-being and the above-mentioned characteristics are considered. The results show that the more a woman demonstrates non-conformism, relies on herself in the decisions made and feels her own independence, the higher she evaluates her professional sphere of life and the feeling between the real and desired state of life in general. Young women are more open to the world, feel the breadth of their opportunities and ways of self-realization, are determined to establish new trusting relationships with the environment. Key words: psychological well-being, subjective well-being, professional well-being, early adulthood, muscularity/femininity, value orientations.
Professional employment as a factor in women's psychological well-being
Keywords: 8.053.00.01; психологічне благополуччя; суб’єктивне благополуччя; професійне благополуччя; рання дорослість; мускулистість/жіночність; ціннісні орієнтації