Дослідження ефективності процесу віброактивації гідратного вапна - Заграй, А. І.; Новіцький, Я. М.; Zahrai, A. I.; Novitskyi, Ya. M. (Lviv Politechnic Publishing House, 2005)
У роботі розглянуто ефективність процесу механічного активування гідратного вапна у віброактиваторі бункерного типу. Це дає можливість використовувати високоактивне гідратне вапно як модифікуючу зміцнювальну добавку до цементів. Введення добавки також позитивно впливає на економічний та екологічний ефект у виробництві будівельних розчинів та бетонних конструкцій. Виконано теоретичні та експериментальні дослідження режимів вібропереміщення суміші та їх впливу на швидкість та ступінь диспергування гідратного вапна. Встановлено параметри існування ефективних режимів віброактивації.

The efficiency of the process of mechanical activation of hydrated lime in the vibratory activator of the bunker type is considered in the work. This makes it possible to use highly active hydrated lime as a modifying reinforcing additive to cements. Also, the introduction of additives has a positive impact on the economic and environmental effects in the production of mortars and concrete structures. Theoretical and experimental studies of the vibrational regimes of the mixture and their influence on the rate and degree of dispersion of hydrated lime have been performed. Parameters of existence of effective modes of vibroactivation are established.
Study of the efficiency of the process of vibroactivation of hydrate lime
Keywords: високоактивне гідратне вапно; вібраційний активатор; ефективність віброактивації; динамічна в’язкість; віброактивоване вапно; диспергування вапна; highly active hydrated lime; vibration activator; vibration activation efficiency; dynamic viscosity; vibroactivated lime; lime dispersion