Формування образу Росії в українському інформаційному просторі: психологічні аспекти (2010–2014) - Андрусишин, Лілія Русланівна; Mormil, Liliia Ruslanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі детально проаналізовано психологічні аспекти формування образу Російської Федерації (РФ) в українському інформаційному просторі у період з 2010 по 2014 рік. Передмова до цього дослідження виходить зі складної воєнно-політичної ситуації, що склалася навколо України після її отримання незалежності. Зазначаю, що Російська Федерація продовжувала використовувати свій імперський минулий для зміцнення своїх позицій в Україні, зокрема через психологічний тиск та пропаганду. Аналізуючи цей період, я зазначаю, що він є особливо актуальним для дослідження, оскільки це передувало російській анексії Криму та початку війни на Сході України. Основна мета дослідницької роботи полягала в комплексній характеристиці психологічних аспектів формування образу РФ у вищезазначеному контексті. Також визначено вплив політики адміністрації тогочасного президента В. Януковича на цей процес і роль українських медіа та реакцію суспільства на образ РФ у вказаний період. Для досягнення цієї мети використано різні методи дослідження, зокрема історичний, діалектичний, аналітичний та інші. У ході аналізу зроблено висновок: через високий рівень пропаганди та психологічного тиску з боку РФ, українське суспільство стикалося зі складними викликами, що відображалися на сприйнятті Росії та подій, які траплялися в Україні. Аналізуючи вплив українських медіа, було виявлено, яким чином вони впливали на формування образу РФ серед населення України. Дослідження документує історичний контекст та розвиток інформаційного простору України, що відігравали ключову роль у формуванні образу РФ в зазначений період. Завдяки систематичному аналізу досліджень та надійним джерелам, роботу забезпечено науковою достовірністю та обґрунтованістю. Отже, дослідження психологічних аспектів формування образу РФ в українському інформаційному просторі 2010-2014 років стало важливим внеском у розуміння динаміки українсько-російських відносин та сприяло подальшому розвитку наукового дискурсу у цій галузі.

In the bachelor’s qualification work, the psychological aspects of the formation of the image of the Russian Federation (RF) in the Ukrainian information space in the period from 2010 to 2014 were analyzed in detail. The preface to this study comes from the complex military and political situation that has developed around Ukraine after its independence. I note that the Russian Federation continued to use its imperial past to strengthen its position in Ukraine, in particular through psychological pressure and propaganda. Analyzing this period, I note that it is particularly relevant for research, as it preceded the Russian annexation of Crimea and the beginning of the war in Eastern Ukraine. The main goal of the research work was to comprehensively characterize the psychological aspects of the formation of the image of the Russian Federation in the above-mentioned context. The impact of the policy of the administration of the then President V. Yanukovych on this process and the role of the Ukrainian media and society's reaction to the image of the Russian Federation in the specified period are also determined. To achieve this goal, various research methods were used, including historical, dialectical, analytical, and others. In the course of the analysis, a conclusion was made: due to the high level of propaganda and psychological pressure from the Russian Federation, Ukrainian society faced complex challenges, which were reflected in the perception of Russia and the events that occurred in Ukraine. Analyzing the influence of Ukrainian media, it was found how they influenced the formation of the image of the Russian Federation among the population of Ukraine. The study documents the historical context and development of the information space of Ukraine, which played a key role in shaping the image of the Russian Federation in the specified period. Thanks to the systematic analysis of research and reliable sources, the work is provided with scientific reliability and validity. Therefore, the study of the psychological aspects of the formation of the image of the Russian Federation in the Ukrainian information space of 2010-2014 became an important contribution to the understanding of the dynamics of Ukrainian-Russian relations and contributed to the further development of scientific discourse in this field.
Formation of the Image of Russia in the Ukrainian Information Space: Psychological Aspects (2010–2014)
Keywords: 6.291.00.02; психологічні аспекти; образ РФ; український інформаційний простір; пропаганда; українські медіа; реакція суспільства; політика; psychological aspects; the image of the Russian Federation; Ukrainian information space; propaganda; Ukrainian media; society's reaction; politics