Бухгалтерський облік, аналіз та контроль розрахунків за податками і платежами на ПП «Ера-Ліс» - Дунаєвська, Анастасія Володимирівна; Dunaievska, Anastasiia Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах господарювання правильна організація обліку, аналізу та контролю розрахунків за податками і платежами набуває особливого значення для забезпечення фінансової стабільності підприємств. Податки як економічна категорія відображають фінансові відносини між державою та фізичними або юридичними особами, які виникають під час перерозподілу створеної вартості валового національного продукту, шляхом обов'язкового відрахування частини цієї вартості на користь держави [1]. Як відомо, основним нормативно-правовим актом, який регулює податкову систему України, є Податковий кодекс України [2]. Застосування цифрових технологій, зокрема Blockchain, у веденні обліку податкових платежів підвищує якість, точність і надійність облікових даних завдяки автоматизованій обробці. Це істотно спрощує процес підготовки та подання податкової звітності, скорочуючи витрати часу і трудових ресурсів [3]. Крім того, податкові платежі становлять одну з найвагоміших статей витрат для будь-якого суб’єкта господарювання, що обумовлює необхідність їх ретельного аналізу [4]. Застосування факторної моделі в аналізі оподаткування дає змогу оцінити вплив як внутрішніх факторів, пов’язаних із діяльністю підприємства, так і зовнішніх, зумовлених вимогами податкового законодавства. Це сприяє ефективнішій оптимізації податкових зобов’язань, забезпеченню якісного податкового планування та прогнозуванню змін у податковому середовищі [5]. Процес внутрішнього контролю податкових розрахунків на підприємствах необхідно здійснювати окремо для кожного виду податку, дотримуючись встановленої у внутрішньому розпорядчому документі послідовності та враховуючи особливості законодавчих вимог щодо обліку та оподаткування [6]. Таким чином, забезпечення ефективного внутрішнього контролю за розрахунками з податками та платежами є ключовою умовою стабільної діяльності підприємства, особливо в умовах постійних змін податкового законодавства. Об’єкт дослідження – ПП «Ера-Ліс». Предмет дослідження – Бухгалтерський облік, аналіз та контроль розрахунків за податками і платежами на ПП «Ера-Ліс». Мета дослідження – розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення організації та методики обліку, аналізу і контролю розрахунків за податками та платежами на ПП «Ера-Ліс». У роботі розкрито економічну сутність податків та їх класифікацію, досліджено особливості організації податкового обліку на підприємствах, проаналізовано вплив цифрових технологій на облік податкових платежів. Охарактеризовано основні методики та напрями проведення податкового аналізу, а також описано процес внутрішнього контролю за розрахунками з бюджетом. 5 Проведено комплексний аналіз економічних показників діяльності ПП «Ера- Ліс» за 2021-2023 роки та досліджено структуру та динаміку податкових платежів компанії за 2019-2023 роки. Проведена оцінка ефективності податкового планування виявила його обмеженість через нестачу кваліфікованих спеціалістів та недостатню увагу керівництва до питань податкової оптимізації. Розглянуто систему документування господарських операцій щодо нарахування та сплати податків на ПП «Ера-Ліс», яка здійснюється відповідно до чинного законодавства. Досліджено організацію первинного, синтетичного та аналітичного обліку розрахунків за податками та платежами. Охарактеризовано систему внутрішнього контролю за податковими платежами, яка забезпечує своєчасне виявлення потенційних помилок у податковій звітності. Проаналізовано порядок узагальнення інформації про податкові розрахунки у фінансовій, податковій та статистичній звітності ПП «Ера-Ліс». На основі проведеного дослідження запропоновано створити посаду податкового консультанта або залучити зовнішнього фахівця для оптимізації податкового навантаження. Обґрунтовано необхідність складання податкового календаря на 2025 рік та наступні звітні періоди, що дозволить ефективніше організувати роботу бухгалтерії та уникнути штрафних санкцій. Запропоновані заходи сприятимуть підвищенню якості податкового планування, оптимізації податкового навантаження та створенню додаткових можливостей для розвитку ПП «Ера-Ліс».планування, податкове навантаження, аналіз податкових зобов’язань, внутрішній контроль.

In today's business environment, the proper organization of accounting, analysis and control of tax and payment settlements is of particular importance for ensuring the financial stability of enterprises. Taxes as an economic category reflect the financial relations between the state and individuals or legal entities that arise during the redistribution of the value of the gross national product by mandatory deduction of a part of this value in favor of the state [1]. As you know, the main legal act regulating the tax system of Ukraine is the Tax Code of Ukraine [2]. The use of digital technologies, in particular Blockchain, in keeping records of tax payments improves the quality, accuracy and reliability of accounting data through automated processing. This significantly simplifies the process of preparing and submitting tax reports, reducing time and labor costs [3]. In addition, tax payments constitute one of the most significant cost items for any business entity, which necessitates a thorough analysis [4]. The use of a factor model in taxation analysis allows assessing the impact of both internal factors related to the company's activities and external factors caused by the requirements of tax legislation. This contributes to more efficient optimization of tax liabilities, ensuring high-quality tax planning and forecasting changes in the tax environment [5]. The process of internal control of tax calculations at enterprises should be carried out separately for each type of tax, following the sequence established in the internal administrative document and taking into account the specifics of legal requirements for accounting and taxation [6]. Thus, ensuring effective internal control over tax settlements and payments is a key condition for the stable operation of an enterprise, especially in the context of constant changes in tax legislation. Object of research - Era-Lis PE. The subject of the study is accounting, analysis and control of settlements for taxes and payments at Era-Lis PE. The purpose of the study is to develop practical recommendations for improving the organization and methods of accounting, analysis and control of tax settlements and payments at Era-Lis PE. The work reveals the economic essence of taxes and their classification, examines the peculiarities of organizing tax accounting at enterprises, and analyzes the impact of digital technologies on the accounting of tax payments. The main methods and areas of 7 tax analysis are characterized, and the process of internal control over budget settlements is described. A comprehensive analysis of the economic performance indicators of Era-Lis PE for 2021-2023 is carried out and the structure and dynamics of the company's tax payments for 2019-2023 are investigated. The assessment of the effectiveness of tax planning revealed its limitations due to the lack of qualified specialists and insufficient attention of management to tax optimization. The system of documenting business transactions for the accrual and payment of taxes at Era-Lis PE, which is carried out in accordance with current legislation, is considered. The organization of primary, synthetic and analytical accounting of settlements for taxes and payments is investigated. The system of internal control over tax payments is characterized, which ensures timely detection of potential errors in tax reporting. The procedure for summarizing information on tax payments in the financial, tax and statistical reporting of Era-Lis PE is analyzed. Based on the study, the author proposes to create a position of a tax consultant or engage an external specialist to optimize the tax burden. The author substantiates the need to draw up a tax calendar for 2025 and subsequent reporting periods, which will allow organizing the work of accounting more efficiently and avoiding fines. The proposed measures will contribute to improving the quality of tax planning, optimizing the tax burden and creating additional opportunities for the development of Era-Lis PE.
Accounting, analysis and control of tax settlements and payments at Era-Lis PE
Keywords: 8.071.00.01; – розрахунки за податками і платежами; податкове; – tax settlements and payments; tax planning; tax burden; analysis of tax liabilities; internal control