Інтелектуальна інформаційна система планування маршрутів доставки замовлень - Новіцький, Павло Сергійович; Novitskyi, Pavlo Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
Транспортна логістика – це послуга, яка передбачає здійснення організації та виконання доставки вантажів на замовлення в обумовлений пункт призначення за узгоджений час, за умови мінімальних фінансових витрат. У свою чергу, система управління транспортуванням — це платформа, яка розроблена для оптимізації, опрацювання та розрахунку маршрутів процесу доставки. Це підмножина управління ланцюгом поставок щодо транспортних рішень, яка дозволяє вантажовідправникам автоматизувати наявні у них процеси та отримувати цінну інформацію, щоб заощадити час і зменшити витрати на майбутні відправлення. Компанії, які регулярно займаються переміщенням вантажу, розуміють, що в процесі доставки залучено багато механізмів. Від пропозиції до доставки постачальники майже завжди шукають способи оптимізації витрат та покращення процесів. Потенціал транспортної промисловості величезний, проте автоматизація транспортної логістики дуже низька. Відправники, незалежно від розміру, повинні стежити за своїм ланцюгом поставок. Без чіткого консолідованого погляду неможливо зрозуміти, що працює добре, а де потрібно вирішувати низьку продуктивність. Найефективнішим способом збору важливих даних вантажовідправникам і отримувачам є використання системи керування транспортуванням. Створення інформаційної системи для логістичної сфери допоможе бізнесу бути більш конкурентноспроможним, підвищити доходи та ефективність та буде грати центральну роль в ланцюгах поставок та планування і закупівель компанії. Провівши аналіз відомих існуючих рішень було вирішено створити систему для опрацювання та розрахунку маршрутів замовлень у сфері транспортної логістики. Система управління транспортними перевезеннями надасть безліч таких же переваг для бізнесу, як і інші сучасні інформаційні рішення, включаючи швидкий та зручний доступ до даних, значне збільшення економії, зниження загальної вартості володіння, відсутність плати за оновлення та швидку окупність інвестицій за рахунок використання хмарних технологій. До того ж, хмарна система надає такі додаткові переваги, як швидке розгортання, зменшення часу на навчання та встановлення, автоматичні оновлення останніми функціями та підвищення безпеки. Мета дослідження: розроблення інтелектуальної інформаційної системи планування маршрутів доставки замовлень. Результатом виконання магістерської кваліфікаційної роботи є розроблений інтернет-ресурс, який дозволяє користувачеві здійснювати калькуляцію планування та обрахування даних маршруту замовлення. Система надасть можливість користувачу здійснювати та формувати калькуляцію з урахуванням побудови оптимального маршруту, ціни та вартості послуг, палива, замовлення. Під час проведення аналітичних досліджень проаналізовано проблемну область: досліджено ринок та подібні системи. З огляду на стрімкий розвиток технології та результати, отримані після проведених досліджень та порівнянь, було доведено ефективність розроблення системи планування маршрутів доставки замовлення для персонального та корпоративного використання. До розроблюваної системи було висунуто ряд вимог, для кращого забезпечення яких, було досліджено типові особливості архітектури подібних платформ. У ході виконання роботи проведено системний аналіз, сформульовано мету розроблення системи, описано місце її застосування та призначення, та визначено очікувані ефекти від впровадження даної системи. Дана система призначена для полегшення планування маршрутів доставки замовлень і зручності контролювання даних про виконанні обрахунки та наявний у флоті транспорт. Для зручності і продуктивності розроблення було проаналізовано та обрано методи та засоби реалізації поставленого завдання. Досліджено та порівняно різні середовища розробки, фреймворки та технології, що є доступними для вирішення виконуваного завдання та обрано найзручніші та найбільш доречні та досконалі серед них. Було визначено та описано базу даних для розроблюваної системи, сформовано зв’язки. Після того, як було проведено усі аналітичні дослідження, системний аналіз та обрано методи та засоби для розроблення задуманої системи, було виконано її практичну реалізацію. Результатом виконання роботи є розроблена система планування маршрутів доставки замовлення.

Transport logistics is a service that provides for the organization and delivery of goods to order at a specified destination at an agreed time, with minimal financial costs. In turn, the transportation management system is a platform that is designed to optimize, process, and calculate the routes of the delivery process. It is a subset of supply chain management for transport solutions that allows shippers to automate their existing processes and obtain valuable information to save time and reduce costs for future shipments. Companies that regularly move cargo understand that many mechanisms are involved in the delivery process. From supply to delivery, suppliers are almost always looking for ways to optimize costs and improve processes. The potential of the transport industry is huge, but the automation of transport logistics is very low. Shippers, regardless of size, must monitor their supply chain. Without a clear consolidated view, it is impossible to understand what works well and where you need to address low performance. The most effective way to collect important data for shippers and recipients is to use a transportation management system. Creating an information system for the logistics sector will help businesses be more competitive, increase revenue and efficiency, and will play a central role in the company's supply and planning, and procurement chains. After analyzing the known existing solutions, it was decided to create a system for processing and calculating routes of orders in the field of transport logistics. The transportation management system will provide many of the same business benefits as other modern information solutions, including fast and easy access to data, significant savings, a lower total cost of ownership, no upgrade fees, and a quick return on investment through cloud technology. In addition, the cloud system provides additional benefits such as fast deployment, reduced training and installation time, automatic updates with the latest features, and increased security. The purpose of the study: the development of an intelligent information system for planning routes for delivery of orders. The result of the master's qualification work is a developed Internet resource that allows the user to calculate the planning and calculation of order route data. The system will allow the user to perform and generate calculations based on the construction of the optimal route, price and cost of services, fuel, and order. The problem area was analyzed during the analytical research: the market and similar systems were studied. Given the rapid development of technology and the results obtained after research and comparisons, the effectiveness of developing a system for planning delivery routes for personal and corporate use has been proven. A number of requirements were put forward to the developed system, for the best provision of which, typical features of the architecture of such platforms were studied. I In the course of the work, a system analysis was performed, the purpose of the system development was formulated, the place of its application and purpose was described, and the expected effects from the implementation of this system were determined. This system is designed to facilitate the planning of routes for delivery of orders and the convenience of monitoring the data on the calculation and available in the fleet transport. For convenience and productivity of development, the methods and means of realization of the set task were analyzed and chosen. The various development environments, frameworks, and technologies that are available to solve the task are researched and compared, and the most convenient and most appropriate, and perfect among them are selected. The database for the developed system was defined and described, connections were formed. After all the analytical research, systems analysis, and selected methods and tools for developing the intended system, its practical implementation was performed. The result of the work is a developed system of planning routes for delivery of the order.
Intelligent information system for planning delivery routes
Keywords: 3.126.00.00; інформаційна система; планування маршрутів; система управління транспортом; логістика; менеджмент; information system; route planning; transport management system; logistics; management