Метод формування композиційних мембран на основі гідрогелевих плівок - Яцульчак, Г. В.; Мельник, Ю. Я.; Цвик, В. Р.; Суберляк, О. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Підібрано якісний склад субфази для модифікування гідрогелевих мембран ультратонким поліамідним шаром. Розроблено лабораторну установку, яка дає змогу наносити поверхневий шар з поліаміду за безпосереднього контакту гідрогелевої плівки з тонким шаром модифікувального розчину. Одержано композиційні плівкові мембрани на основі рідкоструктурованих кополімерів гідроксіетилметакрилату з полівініл-піролідоном та аліфатичного поліаміду. Міцність одержаних мембран у гідратованому стані може сягати 1,1 МПа, а коефіцієнт проникності за хлоридом натрію - (0,3¸2,3)×104 моль×м-2×год-1. As part of the study, the qualitative subphase content for the modification of hydrogel membranes by ultrathin polyamide layer has been selected. The laboratory facility that allows for applying the surface layer of polyamide upon the direct contact of the hydrogel film with a thin layer of the modifying solution has been developed. The compositional film membranes based on hydroxyethyl methacrylate cross-linking copolymers with polyvinylpyrrolidone and aliphatic polyamide have been obtained. The strength of the membranes obtained in the hydrated state can reach 1.1 MPa, and the coefficient of permeability under the sodium chloride is (0,3¸2,3)×104 mol×m-2×hr-1.
Keywords: гідрогелі; полівінілпіролідон; поліамід-6; модифікувальний розчин; субфаза; композиційні плівкові мембрани; hydrogels; polyvinylpyrrolidone; polyamide-6; modification solution; subphase; compositional film membranes