Synthesis of peroxid-containing hetero-chain amphiphilic oligomers and their colloid-chemical properties - Кузнецова, К. І.; Флейчук, Р. І.; Толстенко, А. Д.; Гевусь, О. І.; Kuznetsova, K.; Fleychuk, R.; Tolstenko, A.; Hevus, O. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Синтезовано нові поверхнево-активні олігомери з альтернатним розміщенням гідрофільних та ліпофільних блоків на основі заміщених пероксидовмісних оксетанів та поліестерів вищих дикарбонових кислот і поліетиленгліколів різної молекулярної маси. Ацилюванням пероксидовмісного оксетану дихлорангідридами декан- та додекандіової кислот синтезовано відповідні біс(пероксиалкілоксетан)естери. Взаємодією отриманих діестерів із поліетиленгліколями PEG-300 та PEG-600 синтезовано амфіфільні олігомери, з реакційноздатними пероксидними групами в бічних відгалуженнях макроланцюга.

New surface-active oligomers were synthesized with the alternative placement of hydrophilic and lipophilic blocks based on substituted peroxide-containing oxetanes and polyesters of higher dicarboxylic acids and polyethylene glycols of different molecular weights. By acylation of peroxide-containing oxetane with dichloroanhydride decane and dodecanedioic acids, the corresponding bis (peroxyalkyloxetane) esters were synthesized. The interaction of the obtained diesters with polyethylene glycols PEG-300 and PEG-600 led to synthesys of amphiphilic oligomers, with reactive peroxide groups in the lateral branches of the macro-chain.
Синтез пероксидо-вмісних гетероланцюгових амфіфільних олігомерів та їх колоїдно-хімічні властивості
Keywords: пероксидовмісні амфіфільні олігомери; поліетиленгліколі; оксетани; дикарбонові кислоти; peroxide-containing amphiphilic oligomers; polyethylene glycols; oxetanes; dicarboxylic acids