Проект відділення виробництва харчового барвника “Азорубіну” продуктивністю 80 т/рік - Шаповал, Ігор Леонідович; Shapoval, Ihor Leonidovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена проектуванню оптимального виробництва харчового барвника Азорубіна (Е122), який отримують на основі реакції азосполучення азоскладової та діазотованої солі натрій нафтіонату. Об'єктом дослідження є технологічний процес синтезу харчового барвника Азорубіна (Е122), а предметом - методи розрахунку матеріальних і теплових балансів, проектування технологічної схеми та основного обладнання виробництва. У роботі використано методи аналізу літературних джерел, матеріальні та теплові розрахунки технологічних процесів, а також техніко-економічне обґрунтування проекту. За результатами дослідження розроблено технологічну схему виробництва Азорубіна (Е122) з повним матеріальним балансом всіх стадій синтезу, виконано тепловий розрахунок стадії азосполучення та спроектовано основний реактор з перемішуючим пристроєм. Також розроблено компонування виробничого цеху, обґрунтовано заходи з охорони праці та промислової безпеки, доведено економічну ефективність та рентабельність виробництва на ринку України. Практичне значення роботи полягає в тому, що отримані результати можуть бути використані для створення промислового виробництва харчового барвника Азорубіна (Е122) в Україні.

The qualification work is devoted to the design of optimal production of food dye Azorubine (E122), which is obtained based on the azo coupling reaction of azo component and diazotized sodium naphthionate salt. The object of the study is the technological process of food dye Azorubine (E122) synthesis, and the subject is the methods of material and heat balance calculations, design of technological scheme and main production equipment. The work employs methods of literature sources analysis, material and heat calculations of technological processes, as well as technical and economic justification of the project. Based on the research results, a technological scheme for Azorubine (E122) production with complete material balance of all synthesis stages has been developed, heat calculation of the azo coupling stage has been performed, and the main reactor with mixing device has been designed. Additionally, the production workshop layout has been developed, occupational health and industrial safety measures have been substantiated, and economic efficiency and profitability of production in the Ukrainian market have been proven. The practical significance of the work lies in the fact that the obtained results can be used for establishing industrial production of food dye Azorubine (E122) in Ukraine.
Project of a section of manufacturing food colorant Azorubine with an annual productivity of 80 tonnes
Keywords: 6.161.00.00