Підвищення продуктивності запитів до баз даних: аналіз технік індексації - Голубінка, Віталій; Худий, Андрій (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Потреба у підвищенні продуктивності запитів до баз даних у сучасному інформаційному середовищі є ключовою для забезпечення ефективного функціонування різних галузей. У статті проаналізовано техніки індексації баз даних, щоб з’ясувати їх вплив на продуктивність та ефективність виконання запитів. Детально розглянуто різні типи індексів, зокрема B-дерева, хеш- таблиці та текстові індекси, проаналізовано їхні переваги та обмеження. Дослідження впливу цих технік на час виконання запитів показало, що продуктивність залежить від різних факторів, таких як складність запитів та обсяг даних. Особливу увагу приділено вибору оптимального типу індексу залежно від конкретних потреб та характеристик бази даних. Дослідження показує, що врахування обсягу даних та структури бази даних є ключовим для вибору ефективних методів індексації. Додатково проаналізовано переваги та недоліки різних технік індексації, враховано їх вплив на швидкодію та ефективність виконання запитів. Результати дослідження вказують на те, що правильний вибір та використання відповідних стратегій індексації може істотно підвищити продуктивність систем управління базами даних, забезпечуючи швидкий та ефективний доступ до інформації для користувачів. Зроблено важливий внесок у розуміння та практичне застосування технік індексації для підвищення продуктивності запитів до баз даних. The need to enhance query performance in databases within the contemporary information environment is crucial for ensuring efficient operations across various domains. This paper is dedicated to an analysis of database indexing techniques aimed at understanding their impact on query performance and efficiency. It meticulously examines various types of indexes, including B-trees, hash tables, and textual indexes, analyzing their advantages and limitations. The investigation into the influence of these techniques on query execution time reveals that performance depends on various factors such as query complexity and data volume. Special attention is given to selecting the optimal index type based on specific database needs and characteristics. The research underscores the importance of considering data volume and database structure in choosing effective indexing methods. Additionally, the advantages and disadvantages of different indexing techniques are scrutinized, taking into account their impact on query execution speed and efficiency. Of the study indicate that the correct selection and utilization of appropriate indexing strategies can significantly enhance the performance of database management systems, providing swift and efficient access to information for users. Ultimately, this work makes a significant contribution to understanding and practically applying indexing techniques to improve query performance in databases.
Enhancing database query performance: analysis of indexing techniques
Keywords: індексація баз даних; продуктивність запитів; доступ до даних; оптимі- заційні техніки; пошук інформації; управління базами даних; підвищення ефективності; структура даних,; 004.9