Аналізування ефективності інвестиційних проектів підприємства - Білик, Максим Тарасович; Bily, Maksym Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Білик М.Т., Колещук О.Я. (керівник). Аналізування ефективності інвестиційних проєктів підприємства. Бакалаврська кваліфікаційна робота – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація Об'єктом дослідження у роботі виступає інвестиційна діяльність підприємства в умовах трансформації енергетичних ринків. Предметом дослідження є оцінювання економічної ефективності інвестиційних проєктів із використанням сучасних фінансово-аналітичних та ESG-орієнтованих методів. Актуальність теми обумовлена необхідністю пошуку збалансованих інструментів для аналізу стратегічних капіталовкладень, зокрема у сфері низьковуглецевого переходу, де фінансова ефективність поєднується з екологічною та соціальною результативністю. Метою дослідження є обґрунтування доцільності реалізації інвестиційного проєкту Holland Hydrogen I, що впроваджується компанією Shell, на основі оцінювання фінансових показників, ризиків і ESG-факторів. У межах поставленої мети вирішено п’ять завдань: проаналізовано теоретичні основи інвестиційної діяльності; обґрунтовано застосування методів NPV, IRR, PI, DPP і ESG-критеріїв; здійснено розрахунок грошових потоків та ефективності проєкту; проведено аналіз чутливості та сценарне моделювання; сформульовано пропозиції щодо підвищення результативності інвестицій. У результаті дослідження встановлено, що за базовим сценарієм NPV становить –720,13 млн євро, що вказує на комерційну неефективність без субсидування. Разом із тим, оптимізація капітальних витрат, укладання довгострокових контрактів і цифровізація управління витратами підвищують шанси на досягнення прийнятного рівня окупності. Запропоновано механізми монетизації екологічного ефекту та масштабування проєкту в інші регіони Європи.

Bilyk M.T., Koleshchuk O.Ya. (supervisor). Evaluation of Investment Project Efficiency in Enterprise Activity. Bachelor’s Qualification Thesis – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended Abstract The object of this research is the investment activity of an enterprise in the context of energy market transformation. The subject of the research is the assessment of the economic efficiency of investment projects using modern financial-analytical tools and ESG-oriented methods. The relevance of the topic is driven by the need to develop balanced instruments for analyzing strategic capital investments, particularly in the field of low-carbon transition, where financial efficiency must align with environmental and social performance. The purpose of the research is to substantiate the feasibility of implementing the Holland Hydrogen I investment project, initiated by Shell, based on the evaluation of financial indicators, risk parameters, and ESG factors. To achieve this purpose, five main tasks were completed: the theoretical foundations of investment activity were analyzed; the application of methods such as NPV, IRR, PI, DPP and ESG criteria was substantiated; cash flows and project performance were calculated; sensitivity analysis and scenario modeling were conducted; and proposals were developed to enhance the project’s effectiveness. The results of the study show that under the baseline scenario, the project’s NPV equals –720.13 million euros, indicating low commercial viability without subsidies. However, optimization of capital expenditures, long-term contracting, and the digitalization of cost management significantly increase the likelihood of achieving an acceptable payback level. Mechanisms for monetizing environmental impact and scaling the project to other regions of Europe have been proposed.
Analyzing the effectiveness of the enterprise's investment projects
Keywords: 6.051.00.03; інвестиційний проєкт; ефективність; воднева енергетика; NPV; ESG. 5 Перелік використаних джерел 1. Brealey; R.A.; Myers; S.C.; & Allen; F. (2020). Principles of Corporate Finance (13th ed.). McGraw-Hill Education. 2. Damodaran; A. (2012). Investment Valuation: Tools and Techniques for Determining the Value of Any Asset (3rd ed.). Wiley. 3. European Commission. (2023). InvestEU Programme – Sustainable Infrastructure Window Guidelines. Retrieved from https://europa.eu/investeu 4. Shell. (2024). Low Carbon Projects and Hydrogen Strategy. Retrieved from https://www.shell.com/energy-and-innovation/new-energies.html 5. IEA. (2021). The Future of Hydrogen: Seizing Today’s Opportunities. Retrieved from https://www.iea.org/reports/the-future-of-hydrogen 6. Raievniev; O.V. (2021). Інвестиційна діяльність: ризики; ефективність; контроль. Харків: ХНЕУ ім. С. Кузнеця. 7. Залізняк; Л.В. (2022). Методичні підходи до класифікації інвестиційних проєктів підприємства. Економіка і прогнозування; (4); 45–53. 8. Hydrogen Council. (2023). Global Hydrogen Flows. Retrieved from https://hydrogencouncil.com/en/global-hydrogen-flows 9. Eccles; R.G.; & Klimenko; S. (2019). The Investor Revolution. Harvard Business Review; 97(3); 106–116. 10.ESG Book. (2024). ESG Reporting Framework: Global Guidance for Sustainability Disclosures. Retrieved from https://www.esgbook.com/esgreporting-framework; investment project; efficiency; hydrogen energy; NPV; ESG