Комплексна обробка багатоспектральних аерокосмічних зображень для виявлення сільськогосподарських угідь - Станкевич, С.; Васько, А. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Розглянуто питання комплексної обробки багатоспектральних аерокосмічних знімків для автоматизованого виявлення сільськогосподарських угідь. Застосовують дві принципово різні розпізнавальні ознаки: спектральну – повний набір нормалізованих спектрально-різницевих індексів та просторову – спеціальне просторове перетворення, налаштоване на сектори з кутами, близькими до прямого. Для підвищення вірогідності наприкінці здійснюється злиття одержаних часткових класифікацій на основі байєсівського висновку. Запропонована комплексна обробка буде корисною в системах інформаційної підтримки управління сільськогосподарськими територіями. Рассмотрены вопросы комплексной обработки многоспектральных аэрокосмических снимков для автоматизированного выявления сельскохозяйственных угодий. Применяются два принципиально разных опознавательных признака: спектральный – полный набор нормализованных спектрально-разностных индексов и пространственный – специальное пространственное преобразование, настроенное на секторы с углами, близкими к прямому. Для повышения достоверности в конце осуществляется слияние полученных частичных классификаций на основе байесовского вывода. Предлагаемая комплексная обработка будет полезной в системах информационной поддержки управления сельскохозяйственными территориями. The multispectral aerospace imagery integrated processing for arable lands automated detection is considered. There are two conceptually different identification features are used: spectral one is a complete set of normalized band difference indices and spatial one is a special spatial transform, which targeted to the right angle sector. The partial classifications fusion based on Bayesian inference is carried out for classification reliability enhancement. Proposed integrated processing will be useful in geoinformation systems for the agricultural lands management support.
Комплексная обработка многоспектральных аэрокосмических изображений для выявления сельскохозяйственных угодий
Multispectral aerospace imagery integrated processing for arable lands detection
Keywords: багатоспектральне аерокосмічне зображення; нормалізований спектрально-різницевий індекс; спеціальне просторове перетворення; злиття імовірностей; сільськогосподарське угіддя