Стратегічне управління людськими ресурсами як фактор підвищення конкурентоспроможності ТзОВ Промислова Група «Антикорбудсервіс» - Головенко, Юлія Олексіївна; Holovenko, Yuliia Oleksiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Головенко Ю. О., Садова У. Я. (керівник). Стратегічне управління людськими ресурсами як фактор підвищення конкурентоспроможності ТзОВ Промислова Група «Антикор будсервіс». Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація У сучасному нестабільному соціально-економічному середовищі, трансформації ринку праці та динамічному розвитку технологій, стратегічне управління людськими ресурсами набуває ключового значення для конкурентоспроможності підприємств. Питання стратегічного управління персоналом досліджували З. Коваль [1,2]. Проблематику інновацій, навчання, розвитку та мотивації персоналу вивчали Г. Захарчин, Я. Панас [2]. Сучасні HR-технології та цифровізацію управління персоналом розглянуто Л. Струтинською [3]. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення системи стратегічного управління людськими ресурсами для підвищення конкурентоспроможності товариства. Для досягнення мети необхідно вирішити такі завдання: розкрити теоретичні основи стратегічного управління людськими ресурсами; обґрунтувати стратегічне планування людських ресурсів як інструмент забезпечення конкурентоспроможності; розглянути організаційно-економічний стан ТзОВ ПГ «Антикор будсервіс»; проаналізувати відповідність системи управління людськими ресурсами до стратегічних цілей; розробити практичні рекомендації щодо вдосконалення стратегічного управління людськими ресурсами в товаристві; запропонувати впровадження плану та заходів із сучасних HR-технологій (рекрутинг, навчання, оцінка, мотивація, розвиток) та системи навчання й розвитку людських ресурсів у будівельній галузі. Об’єктом дослідження є процес стратегічного управління людськими ресурсами в ТзОВ ПГ «Антикор будсервіс». Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти стратегічного управління потенціалом і людськими ресурсами будівельного підприємства як чинника підвищення конкурентоспроможності. У першому розділі досліджено теоретичні засади стратегічного управління людськими ресурсами. Визначено, що конкурентоспроможність товариства формується за умов узгодження кадрових стратегій з цілями підприємства. Зроблено висновок, що стратегічне управління людськими ресурсами має враховувати ресурсну складову, потенціал розвитку, адаптивність, цифрову готовність та інституційну відповідальність. Другий розділ присвячено аналізу організаційно-економічного стану товариства та системи управління людськими ресурсами в ТзОВ ПГ «Антикор будсервіс». Проведено комплексну оцінку організаційного потенціалу, фінансово-економічної ефективності та впливу впроваджених HR-практик на конкурентоспроможність. Виявлено проблеми: фрагментарність управління, недостатня цифровізація, слабкий розвиток системи професійного навчання та сертифікації працівників. У третьому розділі обґрунтовано напрями удосконалення стратегічного управління людськими ресурсами ТзОВ ПГ «Антикор будсервіс», зокрема: 1) розроблення та впровадження інноваційної HR-системи (e-HR, e-кадри) для автоматизації рутинних кадрових процесів (документація, рекрутинг, адаптація, навчання, оцінка результатів); створення внутрішньої системи сертифікації та розвитку персоналу на основі ISO/IEC 17024:2003 для підтвердження кваліфікації фахівців у будівельній сфері; 2) використання адаптивного рекрутингу через провідні платформи (work.ua, robota.ua, Jooble, grc.ua) та чітке позиціонування вакансій для будівельної бригади (прораби, муляри, плиточники, електрики) та адміністративного персоналу будівельного магазину (менеджер, логіст, консультант з продажу, завідувач складу); впровадження інноваційної системи навчання та менторингу для молодих працівників і ФОПів, що співпрацюють з підприємством; 3) запровадження сучасних HR-технологій на основі інноваційної HR-системи, автоматизації процесів управління персоналом, систем сертифікації та розвитку компетентностей. Практичне значення роботи полягає в розробці таблиці-положення системи навчання та розвитку персоналу ТзОВ ПГ «Антикор будсервіс», яку можна використовувати як систему HR-контролю та сертифікації. Дослідження спрямоване на створення інституційних та технологічних передумов для реалізації заходів через модернізацію управління людськими ресурсами та впровадження сучасних HR-технологій.

Holovenko Yu. O., Sadova U. Ya. (supervisor). Strategic human resource management as a factor in increasing the competitiveness of industrial group «Antykorbudservis» LLC. Bachelor's qualification paper. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended Abstract In the modern unstable socio-economic environment, labor market transformation and dynamic development of technologies, strategic human resources management is becoming key to the competitiveness of enterprises. The issues of strategic personnel management and development of human resources by Z. Koval [1,2]. The issues of innovation, training, development and motivation of personnel were studied by G. Zakharchyn, Ya. Panas [2]. Modern HR technologies and digitalization of personnel management were considered by L. Strutynska [3]. The purpose of the study is to provide theoretical justification and develop practical recommendations for improving the strategic human resources management system to increase the competitiveness of the company. To achieve the goal, it is necessary to solve the following tasks: to reveal the theoretical foundations of strategic human resources management; to substantiate strategic human resources planning as a tool for ensuring competitiveness; to consider the organizational and economic state of the LLC PG "Antikorbudservis"; to analyze the compliance of the human resources management system with strategic goals; to develop practical recommendations for improving strategic human resources management in the company; to propose the implementation of a plan and measures for modern HR technologies (recruitment, training, assessment, motivation, development) and a system for training and development of human resources in the construction industry. The object of the study is the process of strategic human resources management in LLC PG "Antikorbudservis". The subject of the study is the theoretical, methodological and practical aspects of strategic management of the potential and human resources of a construction enterprise as a factor in increasing competitiveness. The first section examines the theoretical foundations of strategic human resource management. It is determined that the competitiveness of a company is formed under the conditions of coordination of personnel strategies with the goals of the enterprise. It is concluded that strategic human resource management should take into account the resource component, development potential, adaptability, digital readiness and institutional responsibility. The second section is devoted to the analysis of the organizational and economic state of the company and the human resource management system in the LLC PG "Antikorbudservis". A comprehensive assessment of organizational potential, financial and economic efficiency and the impact of implemented HR practices on competitiveness was carried out. Problems were identified: fragmentation of management, insufficient digitalization, weak development of the system of professional training and certification of employees. The third section substantiates the directions for improving the strategic human resources management of the Antikorbudservis LLC, in particular: 1)development and implementation of an innovative HR system (e-HR, e-cadres) to automate routine personnel processes (documentation, recruitment, adaptation, training, evaluation of results); creation of an internal system of certification and personnel development based on ISO/IEC 17024:2003 to confirm the qualifications of specialists in the construction sector; 2) use of adaptive recruiting through leading platforms (work.ua, robota.ua, Jooble, grc.ua) and clear positioning of vacancies for the construction team (foremen, masons, tilers, electricians) and administrative staff of the construction store (manager, logistician, sales consultant, warehouse manager); 3) implementation of an innovative training and mentoring system for young employees and sole proprietors cooperating with the enterprise; introduction of modern HR technologies based on an innovative HR system, automation of personnel management processes, certification systems and competence development. The practical significance of the work lies in the development of a table-provision of the personnel training and development system of LLC PG "Antikorbudservis", which can be used as an HR control and certification system. The research is aimed at creating institutional and technological prerequisites for the implementation of measures through the modernization of human resources management and the introduction of modern HR technologies.
Strategic human resource management as a factor in increasing the competitiveness of Industrial Group "Antikorbudservice" LLC
Keywords: 6.051.00.03