Адміністративно-правове запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19): світовий та вітчизняний досвід - Макарчук, Ксенія Володимирівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
Дисертація є першим у вітчизняній юридичній науці узагальнюючим дослідженням комплексу адміністративно-правових механізмів запобігання поширенню пандемічних інфекційних захворювань, зокрема COVID-19. У роботі розглянуто засоби та інструменти, що застосовуються державами світу для протидії епідеміологічним загрозам, обґрунтовано необхідність міждисциплінарного підходу до оцінки ефективності такого роду заходів та зроблено спробу систематизувати досвід, отриманий як у міжнародному, так і в національному масштабі. This dissertation is the first comprehensive study in Ukrainian legal science to examine the system of administrative and legal mechanisms for preventing the spread of pandemic infectious diseases, particularly COVID-19. The research explores the means and instruments employed by countries worldwide to counter epidemiological threats, substantiates the need for an interdisciplinary approach to assessing the effectiveness of such measures, and attempts to systematize the experience gained both internationally and nationally.
Administrative and legal prevention of the spread of coronavirus disease (COVID-19): international and national experience
Keywords: пандемія, COVID-19, глобальні загрози, демократія, права людини, конституційні права, громадське здоров’я, адміністративно-правові заходи, міжнародні акти, постпандемічний період, ООН, ВООЗ, карантинні заходи, політика держав у сфері охорони здоров’я, національна безпека, pandemic, COVID-19, global threats, democracy, human rights, constitutional rights, public health, administrative and legal measures, international acts, post-pandemic period, UN, WHO, quarantine measures, state health policy, national security; 342.9