The mathematical fractional modeling of TiO2 nanopowder synthesis by sol–gel method at low temperature - Садек, О.; Садек, Л.; Тотух, С.; Хаджаджі, А.; Sadek, O.; Sadek, L.; Touhtouh, S.; Hajjaji, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Діоксид титану — це сполука кисню і титану з формулою TiO2, яка є в природі та виготовляється у промислових масштабах. Він використовується в декількох галузях і сферах застосування, таких як косметика, фарби, продукти харчування, фотокаталізатор, електроди в літієвих батареях, сонячні батареї на барвнику (DSSC), біосенсори тощо. Враховуючи його важливість і різні сфери застосування, існує декілька методів синтез TiO2, наприклад, золь–гель метод, який широко використовується для отримання наночастинок. У нашому дослідженні, з одного боку, успішно синтезовано нанопорошки діоксиду титану, кристалізовані у фазі анатазу з розміром кристалів 49.25 нм, використовуючи тетраізопропоксид титану (TTIP) як попередник золь–гель метода. Отримані порошки аналізували методом рентгенівської дифракції (XRD) з CuKα випромінюванням (λ = 0.15406 нм) та інфрачервоною спектроскопією з перетворенням Фур’є (FTIR) в діапазоні хвильових чисел 4000−400 cm−1, а з іншого боку, представлено математичну модель для передбачення концентрації TiO2 як функції часу та концентрації реагентів за допомогою дробової похідної, більш точної, ніж похідна цілого порядку; досліджено існування та єдиність розв’язків. Крім того, визначено точки рівноваги. Для візуалізації ефективності цiєї моделі виконано числове моделювання та їх графічне представлення.

Titanium dioxide is a compound of oxygen and titanium with the formula TiO2 present in nature and manufactured on an industrial scale. It is used in several fields and applications such as cosmetics, paint, food, photocatalyst, electrodes in lithium batteries, dye solar cells (DSSC), biosensors, etc., given its importance and its various fields of application, there are several methods of synthesis of TiO2 such as the sol–gel method widely used to obtain nanoparticles. In our study, on the one hand we synthesized titanium dioxide nanopowders crystallized in the anatase phase at a crystal size of 49.25nm with success using titanium tetraisopropoxide (TTIP) as precursor by the sol–gel method. The powders obtained were analyzed by X-ray diffraction (XRD) with CuKα radiation (λ=0.15406 nm) and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) in the wave number range 4000−400 cm−1, and on the other hand we present a mathematical model for the prediction of the TiO2 concentration as a function of time and the concentration of reactants by using the fractional order derivative more precise than the whole order derivative, we study the existence and the uniqueness of the solutions. In addition, we determine the points of equilibrium. Numerical simulations and their graphical representations are made to visualize the efficiency of this model.
Математичне дробове моделювання синтезу нанопорошку TiO2 золь–гель методом за низьких температур
Keywords: діоксид титану; золь–гель; нанокристалізований; анатаз; дифракція Xпроменів; ІЧ-Фур’є; дробова модель; точка рівноваги; дробове числення; похідні Капуто; titanium dioxide; sol–gel; nanocrystallized; anatase; XRD; FTIR; fractional model; equilibrium point; fractional calculus; Caputo derivatives