Удосконалення технологічного процесу ремонту водяного насоса тепловоза ЧМЕ3 в депо З - Добрянський, Руслан Романович; Dobrianskyi, Ruslan Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Мета цієї кваліфікаційної роботи є удосконалення технологічного процесу ремонту водяного насоса тепловоза ЧМЕ3 в депо З шляхом використання іншим запасних частин та проведення модернізації конструктивних елементів корпусу водяного насоса великого контуру тепловоза ЧМЕ3. Предметом дослідження є покращення технології ремонту водяного насоса великого контуру тепловоза ЧМЕ3, проведення його модернізації, випробування на стенді. Об’єктом дослідження є водяний насос великого контуру тепловоза ЧМЕ3. За результатами цієї бакалаврської роботи виконано наступні завдання: - розглянуто конструкцію тепловоза ЧМЕ3, його основні вузли та агрегати. Приділено питання ремонту водяної системи дизеля; - наведено інформацію щодо технічного стану маневрових тепловозів ЧМЕ3, непланових ремонтів, в тому числі механічного обладнання; - розглянуто технологію ремонту водяних насосів, яка передбачена у депо З, наведені характерні випадки непланових їх ремонтів; - розглянуто питання щодо внесення змін в конструкцію корпусу водяного насоса для його модернізації; - розглянуто питання щодо випробування насоса на стенді та проведено розрахунок доцільності здійснення такої модернізації; - проаналізовано стан охорони праці працівників, що пов’язані із ремонтом водяних насосів, розроблено інструкцію для працівників при роботі на стенді для випробування водяних насосів. Цінність цієї роботи полягає в покращенні ремонту тепловозів серії ЧМЕ3, в тому числі водяних насосів великого контуру, вагомим аспектом є економічна складова роботи та втілення її в реальність.

The aim of this qualification thesis is to improve the technological process of repairing the water pump of the ChME3 diesel locomotive in depot Z by using other spare parts and modernizing the structural elements of the housing of the large-circuit water pump of the ChME3 diesel locomotive. The subject of the study is to improve the technology of repairing the large-circuit water pump of the ChME3 diesel locomotive, carrying out its modernization, and testing on the stand. The object of the study is the water pump of the large-circuit diesel locomotive ChME3. According to the results of this bachelor's work, the following tasks were completed: - the design of the ChME3 diesel locomotive, its main components and assemblies were considered. The issue of repairing the diesel engine water system was addressed; - information was provided on the technical condition of the ChME3 shunting diesel locomotives, unscheduled repairs, including mechanical equipment; - the technology of repairing water pumps, which is provided in depot Z, is considered, typical cases of their unscheduled repairs are given; - the issue of making changes to the design of the water pump housing for its modernization was considered; - the issue of testing the pump on the stand was considered and the feasibility of such modernization was calculated; - the state of labor protection of workers associated with the repair of water pumps was analyzed, instructions for workers working on the stand for testing water pumps were developed. The value of this work lies in improving the repair of diesel locomotives of the ChME3 series, including large-circuit water pumps, an important aspect is the economic component of the work and its implementation into reality.
Improvement of the Technological Process for Repairing the Water Pump of the ChME3 Diesel Locomotive at Depot Z
Keywords: 6.273.00.02; маневрові тепловози ЧМЕ3; водяний насос великого контуру; стенд для випробування водяних насосів; удосконалення технології ремонту; економічний розрахунок; інструкція з охорони праці; shunting diesel locomotives ChME3; large-circuit water pump; stand for testing water pumps; improvement of repair technology; economic calculation; labor protection instructions