Коефіцієнт зміни гідравлічного опору за раптового розширення труб - Орел, В. І. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2011)
Показано, що ступінчастий перехід в трубопроводі з раптовим розширенням потоку порівняно з різким зменшує гідравлічний опір. Одержано залежність коефіцієнта β у формулі (2) як функцію відносної довжини ділянки між двома раптовими розширеннями потоку. It is shown that a step transition in a pipeline with sudden expansion of flow, comparatively with abrupt, diminishes hydraulic resistance. The dependence of coefficient (β) in the formula (2) as function of length of area between two sudden expansions of a flow, which are one from another approximately on limits of length of an initial area of a jet is offered.
Keywords: раптове розширенням потоку; ступінчастий перехід; sudden expansion of a flow; step transition