Вплив одновісних та гідростатичного тисків на термодинамічні характеристики квазіодновимірних сегнетоелектриків типу CsH2PO4 - Левицький, Р. Р.; Зачек, І. Р.; Вдович, А. С.; Levitsky, R. R.; Zachek, I. E.; Vdovych, A. C.; Левицкий, Р. Р.; Зачек, И. Р.; Вдович, А. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
У межах модифікованої моделі протонного впорядкування квазіодновимірних сегнетоелектриків з водневими зв’язками типу CSH2PO4 з врахуванням лінійних за деформаціями єі і є5 внесків в енергію протонної системи в наближенні двочастинкового кластера розраховано і досліджено вплив гідростатичного та одновісних тисків на термодинамічні характеристики квазіодновимірних цих сегнетоелектриків . При належному виборі мікро-параметрів отримано добрий кількісний опис відповідних експериментальних даних для цих кристалів.

Within modified proton ordering model of quasi-one-dimensional CSH2PO4 type ferroelectrics with hydrogen bonds with taking into account linear on strains emd eg contributions into energy of proton system within the two-particle cluster approximation the effect of hydrostatic and uniaxial pressures on thermodynamical characteristics of these crystals are studied and calculated. At the proper set of the parameters good quantitative description of the corresponding experimental data for those crystals is obtained.

В рамках модифицированной модели протонного упорядочения квазиодномерных сегне- тоэлектриков с водородными связями типа СвНгР04 с учетом линейных за деформациями и е5 взносов в энергию протонной системы в приближении двочастинкового кластера рассчитано и исследовано влияние гидростатического и одноосного давлений на термодинамические характеристики квазиодномерных этих сегнетоэлектриков. При надлежащем выборе микропараметров получено хорошее количественное описание соответствующих экспериментальных данных для этих кристаллов.
The effect of hydrostatic and uniaxial pressures on phase transition and physical characteristics of quasi-one-dimensional csh2po4 type ferroelectrics
Влияние одноосных и гидростатического давлений на термодинамические характеристики квазиодномерных сегнетоэлектриков типа с8и2роа
Keywords: сегнетоелектрики; діелектрична проникність; п'єзоелектричні константи; ferroelectrics; dielectric permittivity; piezoelectric constants; сегнетоэлектрики; диэлектрическая проницаемость; пьезоэлектрические константы; 526.7