Реакційноздатні пероксидні макроініціатори для структурування біосумісних полімерів - Сердюк, В. О.; Шевчук, О. М.; Перевізник, О. Б.; Букартик, Н. М.; Токарев, В. С.; Serdiuk, V. O.; Shevchuk, O. M.; Pereviznyk, O. B.; Bukartyk, N. M.; Tokarev, V. S. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Радикальною кополімеризацією в органічному розчиннику синтезовано багато реакційноздатних пероксидних макроініціаторів на основі акриламіду, бутилмета- крилату, малеїнового ангідриду і пероксидного мономеру 5-трет-бутилперокси-5-метил- 1-гексен-3-іну, здатних ініціювати процеси структурування біосумісних полімерів. Визначено якісний і кількісний склад, колоїдно-хімічні та фізико-хімічні властивості синтезованих реакційноздатних кополімерів-макроініціаторів. Досліджено кінетику та визначено кінетичні параметри термічного розпаду їх пероксидних груп. Встановлено, що реакційноздатні кополімери мають поверхнево-активні властивості, знижуючи поверхневий натяг на межі розділу фаз повітря-водний розчин. Проілюстрована здатність пероксидних макроініціаторів структурувати біосумісні полімери на прикладі поліакриламіду і полівінілового спирту.

The series of reactive peroxide macroinitiators based on acryl amide, butyl methacrylate, maleic anhydride and peroxidic monomer 5-ter-butylperoxy-5-methyl-1-hexene- 3-yne, which are capable of initiating the crosslinking processes of, were synthesized via radical copolymerization in organic solvent. Qualitative and quantitative composition, colloidal-chemical and physico-chemical properties of synthesized reactive copolymersmacroinitiators were revealed. The kinetics were studied and kinetic parameters were determined for thermal decomposition of their peroxide groups. It was defined that reactive copolymers possess surface-active properties and reduce surface tension at the aqueous solution-air interface. The capability of peroxide macroinitiators to crosslink biocompatible polymers were illustrated on poly(acryl amide) and poly(vinyl alcohol) as examples.
Reactive peroxide macroinitiator for cross-linking biocompatible polymers
Keywords: радикальна кополімеризація; пероксидні макроініціатори; кінетика; біосумісні полімери; структурування; radical copolymerization; peroxide macroinitiators; kinetics; biocompatible polymers; cross-linking; 541.64; 541.68; 678.0