Управління економічною безпекою ТОВ «Українські Інформаційні Технології» - Калганов, Олексій Миколайович; Kalhanov, Oleksii Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Калганов О. М., Сватюк О. Р. (керівник). Управління економічною безпекою ТОВ «Українські Інформаційні Технології». Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація Актуальність теми дослідження зумовлена високими ризиками для розвитку української економіки, посиленням національної та міжнародної конкуренції, розвитком інформаційних технологій, глобалізації штучного інтелекту та зростанням невизначеності зовнішнього середовища. В умовах інформатизації суспільства та економіки, комп'ютеризації та інтелектуалізації суспільного виробництва послуг та підприємництва, управління економічною безпекою є умовою стабільного функціонування. Дослідження С. Кавуна, А. Пилипенка, Д. Ріпки [1] присвячені питанням управління економічною безпекою підприємства, фінансової безпеки, інформаційної безпеки, управління ризиками. У посібнику за редакцією А. Дідика [2] запропоновано функціональний підхід до оцінювання економічної безпеки, який передбачає вибір одиничних (первинних) показників для кожної функціональної складової. Специфіку управління безпекою IT-бізнесу описано в працях І. Хоменко та О. Хоменка [3]. Об'єктом дослідження є процеси управління економічною безпекою ТОВ «Українські Інформаційні Технології». Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти управління економічною безпекою товариства. Метою роботи є подолання проблеми недостатньої теоретичної й практичної розробленості підходів до управління економічною безпекою підприємства в умовах глобалізації та нестабільності. Для досягнення поставленої мети було заплановано вирішення наступних завдань: розкрити сутність та основні поняття економічної безпеки підприємства, визначити її компоненти; дослідити взаємозв'язок між цілями, функціями, заходами, ризиками та індикаторами економічної безпеки підприємства; визначити роль комерційної таємниці як компонента фінансово-економічної безпеки підприємства; обґрунтувати загальну характеристику ТОВ «УІТ» та проаналізувати основні аспекти його менеджменту; оцінити рівень управління економічною безпекою підприємства на основі різних функціональних компонентів; визначити основні проблеми управління персоналом ТОВ «УІТ»; розробити стратегію підвищення рівня управління економічною безпекою персоналу; запропонувати комплекс заходів щодо зміцнення основних елементів служби безпеки та персоналу; визначити роль інформаційних технологій у посиленні економічної безпеки персоналу. У розділі 1 обґрунтовано теоретичні основи, ключові поняття, компоненти та взаємозв'язки елементів для управління економічною безпекою, а також роль комерційної таємниці. У розділі 2 проведено моніторинг діяльності ТОВ «УІТ», проведено оцінку рівня управління його економічною безпекою за функціональними компонентами, проаналізовано систему управління персоналом для визначення основних загроз. У розділі 3 розроблено управління для стратегію підвищення рівня економічної безпеки, зокрема кадрової; запропоновано комплекс заходів для зміцнення служби безпеки, зокрема управління персоналом; визначено роль інформаційних технологій у цьому процесі. Структура роботи включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел та додатки.

Kalganov O. M., Svatіuk O. R. (supervisor). Management of Economic Security of LLC «Ukrainian Information Technologies». Bachelor's Qualification Paper. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended Abstract The relevance of the research topic is driven by the high risks for the development of the Ukrainian economy, intensified national and international competition, the advancement of information technologies, the globalization of artificial intelligence, and the increasing uncertainty of the external environment. In conditions of societal and economic informatization, computerization, and intellectualization of public service production and entrepreneurship, economic security management is a prerequisite for stable functioning. Research by S. Kavun, A. Pylypenko, and D. Ripka [1] is devoted to issues of enterprise economic security management, financial security, information security, and risk management. In the textbook edited by A. Didyk [2], a functional approach to assessing economic security is proposed, which involves selecting unitary (primary) indicators for each functional component. The specifics of IT business security management are described in the works of I. Khomenko, O. Khomenko [3]. The object of the study is the processes of economic security management at «Ukrainian Information Technologies» LLC. The subject of the study is the theoretical, methodological, and practical aspects of the company's economic security management. The purpose of the work is to overcome the problem of insufficient theoretical and practical development of approaches to enterprise economic security management in conditions of globalization and instability. To achieve this goal, the following tasks were planned: to reveal the essence and basic concepts of enterprise economic security, and define its components; to investigate the interrelationship between the goals, functions, measures, risks, and indicators of enterprise economic security; to determine the role of commercial secrets as a component of the financial and economic security of an enterprise; to substantiate the general characteristics of «UIT» LLC. and analyze the main aspects of its management; to assess the level of enterprise economic security management based on various functional components; to identify the main challenges in personnel management at «UIT» LLC; to develop a strategy for improving the level of personnel economic security management; to propose a set of measures to strengthen the main elements of the security service and personnel; to define the role of information technologies in enhancing personnel economic security. Chapter 1 substantiates the theoretical foundations, key concepts, components, and interconnections of elements for economic security management, as well as the role of commercial secrets. Chapter 2 monitors the activities of «UIT» LLC assesses the level of its economic security management based on functional components, and analyzes the personnel management system to identify main threats. Chapter 3 develops a management strategy for increasing the level of economic security, particularly personnel security; proposes a set of measures to strengthen the security service, including personnel management; and defines the role of information technologies in this process. The structure of the work includes an introduction, three chapters, conclusions, a list of references, and appendices.
Economic security management of Ukrainian Information Technologies LLC
Keywords: 6.051.00.03; управління; економічна безпека; персонал; інформаційні технології; управління ризиками; фінансова безпека; інформаційна безпека; кадрова безпека; комерційна таємниця; management; economic security; personnel; information technologies; risk management; financial security; information security; personnel security; commercial secret. List of used literature sources: 1. Ekonomichna bezpeka pidpryiemstva : pidruchnyk [A. M. Didyk; O. Ye. Kuzmin; V. L. Ortynskyi; H. V. Kozachenko; Yu. S. Pohorelov; O. V. Illiashenko ta in.]; za zah. red. A. M. Didyka. Lviv : NU «Lvivska politekhnika»; TzOV «Vydavnycha hrupa «Bukhhaltery Ukrainy»; 2019. 624 s. 2. Kavun S. V.; Pylypenko A. A.; Ripka D. O. Ekonomichna ta informatsiina bezpeka pidpryiemstv u systemi konsolidovanoi informatsii : navchalnyi posibnyk. Kharkiv : Vyd. KhNEU; 2013. 364 s. 3. Khomenko I.; Khomenko O. Osoblyvosti IT-haluzi v Ukraini: suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku. Problemy i perspektyvy ekonomiky ta upravlinnia. 2023. № 2 (34). S. 143–153. https://doi.org/10.25140/2411-5215-2023-2(34)-143-153