Обґрунтування конструкційних параметрів урухомника в удосконалених колодопильних рамах - Новіцький, Я. М.; Пасіка, В. Р.; Novitskyi, Ya.; Pasika, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Розроблено структурну та конструктивну схеми урухомника корбово-поковзневого механізму, в якому точка, що з’єднує корбу і гонок, рухається по колу, центр якого зміщений відносно точки обертання корби. Урухомник складається з двох зубчастих коліс, одне з яких нерухоме, і з міжосьовою відстанню, що дорівнює половині ходу поковзня. Урухомчу точку гонка прикріплено до рухомого колеса на заданій відстані від осі обертання. Це уможливлює заміну в урухомнику кулачкової пари на зубчасту.

The structural and constructive scheme of the drive of the slider-crank mechanism in which the drive point of the coupling moves in a circle is developed. Center of the circle is shifted relative to the point of rotation of the crank. The drive consists of two toothed wheels, one of which is fixed. Interaxial distance equal to half the slider movement. The driving point of the coupler is attached to the moving wheel at a given distance from the axis of rotation. This makes it possible to replace the cam mechanism to the gear wheel mechanism.
Justification of drive design parameters in improved of sawmill frames
Keywords: корбово-поковзневий механізм; рівняння кола; ексцентрик; планетарний механізм; slider-crank mechanism; circle equation; eccentric and planetary gear; 621.086.065