Дизайн інтер'єрів Жовківського навчально-реабілітаційного центру для дітей з особливими освітніми потребами - Дериконь, Яна Богданівна; Derykon, Yana Bohdanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному освітньому процесі дітей з особливими освітніми потребами важливу роль відіграє формування інклюзивного, безпечного та емоційно підтримуючого середовища. Дизайн інтер’єру навчально-реабілітаційного закладу виступає не лише засобом організації функціонального простору, але й чинником, що впливає на соціалізацію, психологічний комфорт і розвиток дитини. Дипломний проєкт присвячений розробці предметно-просторового середовища житлової зони Жовківського навчально-реабілітаційного центру, а саме інтер'єрів відпочинкових та спальних приміщень. Запропоноване рішення ґрунтується на принципах інклюзивного дизайну, сталого розвитку, ергономічності та екологічності. Актуальність теми зумовлена необхідністю якісного оновлення освітнього простору з урахуванням сенсорних, психоемоційних і функціональних особливостей дітей з різними порушеннями розвитку. У процесі роботи досліджено вимоги до інтер’єрів реабілітаційних закладів, вплив кольору, тактильних поверхонь та організації простору на поведінку й добробут дитини. Метою проєкту є створення сучасного, візуально цілісного й адаптивного середовища, що підтримує навчальний процес, сприяє розвитку самостійності та комунікації між дітьми. Концепція реалізується через застосування авторських елементів дизайну, натуральних матеріалів, м’якої палітри, трансформованих меблів і чіткої зорової навігації. У записці також представлено аналіз аналогів, сформульовано концепцію та принципи композиційного вирішення, описано вибір оздоблювальних матеріалів, меблів та декоративних елементів. Результатом є комплексне 3 дизайнерське рішення, спрямоване на підвищення якості середовища та його відповідність потребам користувачів.

In the modern educational process for children with special educational needs, the creation of an inclusive, safe, and emotionally supportive environment plays a crucial role. The interior design of an educational and rehabilitation facility functions not only as a means of organizing a functional space but also as a factor that influences the child’s socialization, psychological comfort, and development. This diploma project is dedicated to developing the subject-spatial environment of the Zhovkva Educational and Rehabilitation Center, including a classroom, bedroom, and corridor. The proposed design solution is based on the principles of inclusive design, sustainable development, ergonomics, and environmental responsibility. The relevance of the topic is driven by the need to qualitatively renew educational environments while considering the sensory, psycho-emotional, and functional characteristics of children with developmental disorders. The study explores 4 the requirements for interiors in rehabilitation institutions and examines how color, tactile surfaces, and spatial organization affect the child’s behavior and well-being. The goal of the project is to create a modern, visually coherent, and adaptive environment that supports the educational process and encourages independence and communication among children. The concept is implemented through the use of custom-designed elements, natural materials, a soft color palette, transformable furniture, and clear visual navigation. The explanatory note also presents an analysis of design analogues, formulates the conceptual approach and compositional principles, and describes the selection of finishing materials, furniture, and decorative elements. The result is a comprehensive design solution aimed at improving the quality of the environment and its suitability for users’ needs.
Interior design of the Zhovkva educational and rehabilitation center for children with special educational needs
Keywords: 6.022.03.03; інклюзивний дизайн; навчально-реабілітаційний центр; діти з особливими освітніми потребами; дизайн інтер’єру; сенсорне середовище; адаптація; ергономіка; inclusive design; educational and rehabilitation center; children with special educational needs; interior design; sensory environment; adaptation; ergonomics