Розробка структурно-автоматних моделей радіоелектронних систем з мажоритарною структурою - Панський, Тарас (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
При моделюванні поведінки радіоелектронних систем важливою проблемою є степінь адекватності моделі, яка визначається кількістю врахованих в ній чинників від яких залежить поведінка системи при виникненні відмов. Врахування значної кількості чинників суттєво ускладнює задачу побудови моделі і вимагає застосування оригінальних підходів та методик у кожному конкретному випадку. Для побудови моделей в даній роботі застосовано технологію моделювання поведінки відмовостійких систем розроблену в НДЛ-51 Націо- нального університету “Львівська політехніка”. Об'єктом розгляду є PEC з мажоритарною струк- турою довготривалої експлуатації. Моделі таких систем, приведені в стандартах і довідниках не враховують, технічне обслуговування. Для таких систем побудовано структурно-автоматну модель та отримано відповідні показники надійності за допомогою програмного модуля ASNA. Дана модель, на відміну від відомих дає змогу проводити багатоваріантний аналіз надійності як невідновлюваних так і відновлюваних РЕС.
Keywords: надійність; відмовостійка система; мажоритарна структура; моделювання