Перевага методу екстракції з постійним рухом екстрагента на прикладі одержання екстракту кореня Пеларгонії очиткової (Pelargonium sidoides) - Брида, О. Р.; Стадницька, Н. Є.; Милянич, А. О.; Малтиз, І. С.; Шалата, В. Я.; Bryda, O.; Stadnytska, N.; Mylyanych, A.; Maltyz, I.; Shalata, V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Показано актуальність виготовлення лікарських засобів із вмістом екстракту коренів пеларгонії очиткової Pelargoniumsidoides для профілактики та лікування захворювань дихальної системи. Наведено результати дослідження процесу екстракції кореня пеларгонії очиткової (Pelargonium sidoides) двома способами: традиційним метод екстракції – мацерація під час використаня екстрактор-мацератора та в прес-екстракторі методом динамічної екстрак- ції, що супроводжується постійним обертанням екстрактора та періодичною циркуляцією. Порівняння отриманих результатів за показником “Сухий залишок” показало, що метод динамічної екстракції, що супроводжується постійним обертанням екстрактора та періодич- ною циркуляцією є ефективнішим за традиційний метод екстракції мацерацією на 56,9 %. Максимального значення цього показника в екстракті кореня пеларгонії очиткової (Pelargonium sidoides) досягнуто за 8 годин і під час використання пневматичного прес- екстрактора та за 48 годин, у разі проведення екстракції в екстракторі-мацераторі, що можна пояснити наявністю постійного контакту екстрагенту із сировиною. Опираючись на ці дані, можна стверджувати, що метод динамічної екстракції з постійним обертанням екстрактора та використанням періодичної циркуляції є економічно вигіднішим порівняно з класичною мацерацією, оскільки дає змогу отримати якісні за вмістом екстрактивних речовин екстрак- ти кореня пеларгонії очиткової за менший проміжок часу.

The article shows the relevance of the manufacture of medicines containing the extract of Pelargoniumsidoides root pelargonium for the prevention and treatment of respiratory diseases. The results of thestudy of the process of extraction of Pelargonium sidoides root extraction (Pelargonium sidoides) arepresented in two ways: the traditional method of extraction – maceration when using the extractormacerator and in the press extractor by the method of dynamic extraction, followed by constant rotationof the extractor. Comparison of the results obtained with the indicator "Dry residue" showed that themethod of dynamic extraction, accompanied by constant rotation of the extractor and periodiccirculation is more effective than the traditional method of extraction by maceration by 56.9 %. Themaximum value of this indicator in Pelargonium sidoides root extract was reached within 8 hours using apneumatic press extractor and 48 hours during extraction in a macerator extractor, which can beexplained by the constant contact of the extractant with the raw material. Based on these data, it can beargued that the dynamic extraction method with constant rotation of the extractor and the use ofperiodic circulation is more economical compared to classic maceration, because it allows to obtain high-quality extracts of pelargonium root extracts in less time.
Advantages of the continuous movement extraction method of the extractant in the example of rootic extract pelargonium reference (Pelargonium sidoides)
Keywords: динамічна екстракція; корені пеларгонії очиткової; мацерація; пневматичний прес-екстрактор; сухий залишок; сировина; pelargonium sidoides; dynamicextraction; pelargoniumroots; maceration; pneumaticpress-extractor; dryresidue; rawmaterials