Одержання катіонних пар взаємодією кубового залишку виробництва b-оксіетилетилендіаміну з жирами для застосування їх під час обробки шкіри та хутра - Федорів, А. С.; Литвин, Б. Л.; Вишневський, Р. М.; Соляник, І. Я. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007)
Під час роботи на основі рослинних жирів отримано нові іоногенні поверхнево-активні речовини. Підібрано оптимальні параметри синтезу, а саме׃ співвідношення ріпакової олії і кубового залишку, температуру реакції і час реакції. Досліджено фізико-хімічні властивості речовин катіонного характеру та доведено можливість їхнього використання як текстильно допоміжних реагентів під час обробки поверхні шкіри та хутра. In the process of work it is got new ionogenic superficially active matters on the basis of vegetable fats. The optimum parameters of synthesis are neat, namely correlation of rape oil and cube remain, temperature of reaction and time of reaction. Physical and chemical properties of matters of cationic character are explored and possibility is proved of their use in quality textile auxiliary reagents at treatment of surface of skin and fur.
Keywords: рослинні жири; синтез; реагенти