Становлення теорії юридичної аргументації у період античності та римського права - Романова, Альона; Чорнобай, Олена; Romanova, Alyona; Chornobai, Olena; Романова, Алёна; Чорнобай, Елена (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Схарактеризовано історію зародження теорії юридичної аргументації в філософії Давньої Греції, розкриваються передумови та причини її появи та розвиту. Проаналізовано софістику та її вплив на практику юридичної аргументації в античному судочинстві, внесок Платона та Аристотеля на формування загальних теоретичних основ аргументації, зокрема, у логіці та риториці, а також їх подальший розвиток та вдосконалення у римському праві (на основі поглядів Цицерона та Сенеки Старшого). Наголошується на тісному взаємозв’язку соціально-політичних процесів та змін у теорії та практиці юридичної аргументації.

The article describes the history of the origin of the theory of legal argument in the philosophy of Ancient Greece, reveals the preconditions and reasons for its appearance and development. The analysis of sophistry and its influence on the practice of legal argumentation in ancient legal proceedings, the contribution of Plato and Aristotle to the formation of general theoretical foundations of reasoning, in particular, in logic and rhetoric, as well as their further development and perfection in Roman law (based on the views of Cicero and Seneca of the Elder). It is emphasized on the close relationship between socio-political processes and changes in the theory and practice of legal argumentation.

В статье характеризуется история зарождения теории юридической аргументации в философии Древней Греции, раскрываются предпосылки и причины ее появления и развития. Анализируется софистика и ее влияние на практику юридической аргументации в античном судопроизводстве, вклад Платона и Аристотеля на формирование общих теоретических основ аргументации, в частности, в логике и риторике, а также их дальнейшее развитие и совершенствование в римском праве (на основе взглядов Цицерона и Сенеки Старшего). Отмечается тесная взаимосвязь социально-политических процессов и изменений в теории и практике юридической аргументации.
The statement of the theory of legal argument in the period of antiquity and the roman law
Становление теории юридической аргументации во времена античности и римского права
Keywords: юридична аргументація; софістика; логіка; риторика; силогізми; діалектика; суазорії; контроверсії; судові промови; аргументування; legal argumentation; sophistry; logic; rhetoric; syllogisms; dialectics; suazoria; controversy; court speeches; argumentation; юридическая аргументация; софистика; логика; риторика; силлогизмы; диалектика; суазории; контроверсии; судебные речи; аргументирование; 340.12