Податок на прибуток підприємств: проблеми розподілу між різними рівнями бюджетної системи - Письменний, Віталій Валерійович (Тернопільський національний економічний університет, 2015)
Вивчено зміни до бюджетного законодавства України, внесені в рамках проведення реформи місцевого самоврядування і вдосконалення його фінансового забезпечення. Проаналізовано зарубіжний досвід мобілізації податку на прибуток підприємств до державного та місцевих бюджетів, а також визначено можливості його адаптації до вітчизняної практики. Розглянуто несприятливі фактори оподаткування прибутку підприємств на місцевому рівні. Обґрунтовано теоретичні та практичні підходи до розподілу цього податку між різними рівнями бюджетної системи. Изучены изменения в бюджетное законодательство Украины, внесены в части проведения реформы местного самоуправления и совершенствования его финансового обеспечения. Проанализирован зарубежный опыт мобилизации налога на прибыль предприятий в государственный и местные бюджеты, а также определены возможности его адаптации к отечественной практике. Рассмотрены неблагоприятные факторы налогообложения прибыли предприятий на местном уровне. Обоснованно теоретические и практические подходы к распределению этого налога между разными уровнями бюджетной системы.
Налог на прибыль предприятий: проблемы распределение между разными уровнями бюджетной системы
Corporate income tax: problems of distribution between different levels of budget system
Keywords: податок на прибуток підприємств; фінансове забезпечення місцевого самоврядування; державний бюджет; місцеві бюджети; розподіл податкових надходжень; corporate income tax; financial support of local government; state budget; local budgets; distribution of tax revenues; налог на прибыль предприятий; финансовое обеспечение местного самоуправления; государственный бюджет; местные бюджеты; распределение налоговых поступлений