Взаємозв’язок феромодуляційного ефекту з симетрією магнітної анізотропії у разі маятникоподібного перемагнічування магнітної плівки - Убізський, С. Б.; Павлик, Л. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Досліджено взаємозв’язок між магнітною анізотропією осердя ферозондового перетворювача магнітного поля з маятникоподібним збудженням у схрещених магнітних полях та проявами феромодуляційного ефекту у сигналі відгуку. Ґрунтуючись на властивостях симетрії математичних функцій, що описують часові залежності сигналу відгуку феромодуляціного перетворювача, встановлені орієнтаційні положення дискового осердя ферозонда у площині коливань вектора сумарного поля, за яких у сигналі відгуку не виникає хибних гармонік, пов’язаних з магнітною анізотропією. Зокрема, такі симетричні азимутальні положення знайдені для випадків одновісної анізотропії та кубічної кристалографічної анізотропії матеріалу дискового осердя з орієнтацією площини диска {100} та {111}. Реалізований підхід можна поширити і на інші види симетрії магнітної анізотропії, а також змішану анізотропію. The interrelation between the core magnetic anisotropy of the fluxgate magnetic field transducer excited in the crossed magnetic fields and the ferromodulation effect appearance in the response signal is investigated in the given article. On the basis of symmetrical properties of mathematical functions describing the fluxgate response signal time dependencies there were found the fluxgate disc core orientational positions in the plane of vibrations of the superimposed fields vector that gives the response signal free of false harmonics as a consequence of the magnetic anisotropy. In particular, there were found such a symmetrical azimuthal orientations for the disc core materials of uniaxial anisotropy and the cubic crystallographic anisotropy with the disc plane oriented as {100} and {111}. This approach can be broaden on the other kinds of magnetic anisotropy symmetry including the mixed anisotropy.
Interrelation between the ferromodulation effect and the magnetic anisotropy symmetry at a pendulumlike magnetization reversal of magnetic film
Keywords: магнітна анізотропія; ферозонд; феромодуляційний ефект; магнітна плівка; magnetic anisotropy; fluxgate; ferromodulation effect; magnetic film