Вплив сполук сульфуру на процеси фотоситезу та дихання у Chlorella vulgaris - Голуб, Н. Б.; Ситнік, О. І.; Будика, К. Е. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
З метою застосування димових газів для вирощування мікроводоростей розглянуто вплив сполук сульфуру різних ступенів окиснення на процеси фотосинтезу та дихання у Chlorella vulgaris. Показано, що сполуки сульфуру підвищують біосинтез хлорофілу а і знижують хлорофілу b та є стресовим фактором для процесу фотосинтезу. Пригнічення процесу дихання при вмісті у культуральному середовищі сполук сульфуру пов’язано з інгібуванням ферментів електронтранспортного ланцюга. For the implementation of smoke gases for cultivation of microalgae the influence of sulfur compounds in various stages of oxidation on the processes of photosynthesis and respiration in Chlorella vulgaris was reviewed. It was shown that sulfur compounds enhance the biosynthesis of chlorophyll a and reduce biosynthesis of chlorophyll b and has the properties of the stress factor for the process of photosynthesis. Inhibition of respiration process while the content of sulfur compounds in the culture medium is associated with the inhibition of enzymes elektrontransportnoho chain.
Keywords: біодизель; Chlorella vulgaris; дихання; фотосинтез; сполуки сульфуру; хлорофіл а; хлорофіл b; biodiesel; Chlorella vulgaris; respiration; photosynthesis; sulfur compounds; chlorophyll a; chlorophyll b