Захист екологічних прав: теоретичний та праксіологічний характер - Жаровська, Ірина; Zharovska, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Статтю присвячено аналізу з погляду теоретичної юриспруденції та практичного аспекту захисту екологічних прав в сучасному глобалізованому суспільстві. Акцентовано, що навколишнє середовище є спільним надбанням людства, важливо знайти прогресивні та полівалентні рішення для його захисту і збагачення. Ці рішення мають комплексних характер, та вміщують правові, інституційні та організаційно-управлінські заходи. Констатовано, що захисники довкілля та землі відіграють вирішальну роль у спробах уповільнити екологічні зміни та подолати нерівність влади у використанні землі та розвитку ресурсів. Екологічні права мають бути захищені на міжнародному рівні, оскільки питання проблем з навколишнім середовищем зазвичай не обмежується кордонами окремої держави. Проте первинне забезпечення екологічних прав громадян – це зобов’язання держави. Умотивовано, що захист прав людини є необхідним елементом його функціонування. Без системи захисту та гарантування можливості не перетворюються в реальні права, так і залишаючись декларативними гаслами. Екологічні права – це права вітального значення. Зміна навколишнього природнього середовища критично впливає на життя людини, спричиняючи катастрофи, що загрожують існуванню людства. Право на життя загальновизнано як основне або фундаментальне право людини, здійснення якого є необхідною умовою здійснення всіх інших прав людини. Захист екологічних прав має пріоритетне значення для суспільства, держави і людини. Проблема полягає в тому, що захист природи часто входить в дисонанс з інтересами певних кланів, олігархічних груп та конгломерацій. Право на безпечне для життя та здоров’я довкілля є ключовою основою екологічних прав громадян, на реалізацію якого спрямовані інші екологічні права. Констатовано, що вирішення проблеми захисту довкілля знаходиться в контексті екологічної глобальної освіти та досягнення Цілей сталого розвитку. Юридична освіта відіграє важливу, але недостатньо визнану роль в антропогенних змінах навколишнього середовища. Активізація освітньої екологічної сфери вирішує ключові проблему – пошук оптимальних позицій при вирішенні екологічних проблем, так вирішується питання захисту екологічних прав.

The article is devoted to the analysis from the point of view of theoretical jurisprudence and practical aspect of protection of ecological rights in the modern globalized society. It is emphasized that the environment is the common property of mankind, it is important to find progressive and multifaceted solutions to protect and enrich it. These decisions are comprehensive and include legal, institutional and organizational and managerial measures. It has been stated that environmentalists and landowners play a crucial role in trying to slow down environmental change and overcome inequalities in land use and resource development. Environmental rights must be protected at the international level, as environmental issues are not usually limited to the borders of an individual state. However, the primary protection of citizens' environmental rights is the responsibility of the state. It is motivated that the protection of human rights is a necessary element of its functioning. Without a system of protection and guarantee, opportunities do not become real rights, and remain declarative slogans. Environmental rights are rights of vital importance. Changes in the natural environment have a critical impact on human life, causing catastrophes that threaten human existence. The right to life is universally recognized as a fundamental or fundamental human right, the exercise of which is a necessary condition for the exercise of all other human rights. Protection of environmental rights is a priority for society, the state and man. The problem is that nature conservation is often at odds with the interests of certain clans, oligarchic groups and conglomerates. The right to a safe environment for life and health is a key basis for the environmental rights of citizens, which other environmental rights are aimed at. It is stated that the solution to the problem of environmental protection is in the context of environmental global education and the achievement of the Sustainable Development Goals. Legal education plays an important but insufficiently recognized role in anthropogenic changes in the environment. Activation of the educational environmental sphere solves the key problem – the search for optimal positions in solving environmental problems, thus solving the problem of protection of environmental rights.
Protection of environmental rights: theoretical and practiological nature
Keywords: екологічне право; захист; навколишнє природнє середовище; екологічна освіта; екологічне громадянство; environmental law; protection; environment; environmental education; environmental citizenship; 342.7