Дослідження структури емульсій у стічних водах виробництв харчових олій - Мараховська, А. О. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Проаналізовано ефективність існуючих методів очищення стічних вод виробництва харчових олій. Досліджено структуру емульсії, яка утворюється в стічних водах виробництва харчових олій. З’ясовано вид емульгатора, який ідентифіковано методом тонкошарової хроматографії на пластинах силікагелю. Обгрунтовано ефективний метод розділення емульсій на основі відомого складу останніх. Наведено графічні зображення хроматограми, будови фосфоліпідів та процесу екстракції. Запропоновано спосіб руйнування емульсії, що забезпечувало б якісне очищення стічних вод та не призводило до утворення додаткових забрудників. The article describes the analysis of the effectiveness of existing methods of the food oil industry wastewater treatment. The structure of the emulsion received from the food oil industry wastewater has been studied. The type of emulsifier has been identified by means of thin-layer chromatography on silica gel plates. Efficient emulsion separating method based on the emulsion structure has been justified. The images of chromatogram, phospholipids structure, and extraction process are demonstrated. The method of emulsion destruction ensuring a quality wastewater treatment and not leading to the formation of additional pollutants is suggested.
Keywords: стічні води; емульсія; емульгатор; wastewater; emulsion; emulsifier