Фактори, що зумовлюють підвищення конструкційної міцності сталевих виробів після іонно-плазмової обробки - Дяченко, С. С.; Пономаренко, І. В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
На підставі механічних (статичних, циклічних) випробувань встановлено, що тонкий поверхневий шар модифікованої структури після іонно-плазмової обробки (ІПО) виробу істотно (до 40 %) підвищує його конструкційну міцність загалом. Головну роль в цьому ефекті відіграє перша стадія ІПО – іонне бомбардування (ІБ), яке забезпечує майже 85 % загального зміцнення без втрати пластичності. В роботі проаналізовано фактори, які можуть зумовити цей результат (шорсткість поверхні і форма профілю, тонка структура, внутрішні напруження, мікро- та нанотвердість) й оцінена значущість кожного з них. Підвищення конструкційної міцності пояснено заліковуванням поверхневих дефектів та створенням нанокристалічної структури під час ІБ, наслідком чого є реалізація механізму надпластичності в поверхневому шарі.
Keywords: конструкційна міцність; мікро- і нанотвердість; шорсткість поверхні; тонка структура; внутрішні напруження; наноструктура; заліковування дефектів; надпластичність