Кислотність модифікованого природного морденіту Закарпаття як основи каталізаторів ізомеризації - Яковенко, Олександр; Бобонич, Федір; Волошина, Юлія; Левчук, Микола; Патриляк, Казимир (Видавництво Державного університету “Львівська політехніка”, 2000)
Розглянуто переваги каталізаторів на основі морденіт- клнноптилолітових порід Закарпаття. Знайдено, що за спектром кислотності модифіковані породи дуже відмінні від широкопористого цеоліту HY і значно ближчі до цеоліту Y-ZSM-5, хоча всі три каталізатори ініціюють різні карбоній-іонні реакції.

The advantages of catalysts based on Carpathian mordenitklynoptulollite breeds have been considered. It has been determinate, that with token into account the acidity spectrum, the modified breeds are great unlike from widepore zeolite HY and more similar to zeolite Y-ZSM-5. Howewer all type of catalyst initiates the different carbon-ionic reactios.
Keywords: 665.656.2