Слово, закорінене у національний дух (до 150-річчя від дня народження М. Грушевського) - Токарська, А. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Оцінено одну із геніальних рис патріарха українського національного устремління та його роль як творця історії – володіння подвижницьким талантом комунікувати, Словом вершити історію нації. У контексті об’єктивних оцінок М. Грушевського для нових штрихів до портрета потрібно заповнити прогалини у наукових розвідках його спадку як митця пробудження українського суспільства через діалог з ним. В статье оценена одна из гениальных особенностей патриарха украинского национального устремления и его роль как творца истории – владение творческим талантом коммуниковать, Словом созидать историю нации. В контексте объективных оценок М. Грушевского для новых штрихов к портрету существует потребность устранения пробелов в научных исследованиях его наследства как художника пробуждения украинского общества через диалог с ним. One of the genial features of patriarch of Ukrainian national aspiration and his role as creator of history-ownership of selfless talent to communicate and to manage the history of nation by the word is considered in this article. Spaces in scientific reseaches of his patrimony need to be overcome for a new features of portrait of M. Gryshevskiy in the context of objective assessments him as the master of awakening of Ukrainian society by dialog with them.
Слово, укорененное в национальный дух (к 150-летию со дня рождения М. Грушевского)
The word, which is ensuited to national spirit (to 150 years of the birth of M. Gryshevskiy)
Keywords: нація; національні герої; заклик до самоідентифікації; діалог; промова; національна державність; нация; национальные герои; призыв к самоидентификации; диалог; речь; национальная государственность; nation; national heroes; the call for self-identity; dialogue; speech; national statehood