Мікроструктура й фазовий склад лазерно азотованого поверхневого шару титанового сплаву Ті-6Аl-4V - Плешаков, Е. І.; Філіп, Р. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Лазерне азотування сплаву Ті-6Аl-4V здійснювали опроміненням поверхні СО2-лазером в струмені чистого азоту. За допомогою растрової електронної та оптичної мікроскопії, рентгеноструктурного фазового аналізу встановлено, що структуру лазерно азотованого шару становлять дендрити нітридів титану, густо розташовані в мартенситній а’-матриці. Мікротвердість дендритної структури становить 12-15 Гпа. Laser nitriding of the Ti-6Al-4V alloy in a pure nitrogen environment using a continuous CO2 laser produces complex microstructures in the solidified melt pool. In the laser-melted zones metallurgical analyses by optical and scanning electron microscopies, X-ray diffraction analyses reveal microstructures, which contain mainly dendritic titanium nitrides in the martensitic а’-matrix. Microhardness of dendritic structures varied between 12 and 15 GPa.