Інформаційна система валідації документів на відповідність до стандартів - Горпенко, Андрій Ігорович; Horpenko, Andrii Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Під час написання магістерської кваліфікаційної роботи було розроблено прототип інформаційної системи валідації документів на відповідність до стандартів. Створена система складається з двох компонентів, а саме Telegram боту, що виступає містком між користувачем та валідатором, та самим валідатором, що безпосередньо виконує перевірку прийнятого документу. Створена система включила в себе всі звичні стадії розробки програмного забезпечення, а саме проектування, реалізація та тестування. Для дослідження актуальності обраної предметної області було розглянуто процес діджиталізації в Україні, як електронні документи поступово замінюють паперові варіанти з введенням електронного документообігу. Застосування електронного документообігу виявилось натуральним явищем, адже станом на сьогодні Україна посідає одне з перших місць у так званій глобальної діджиталізації. Офлайн сервіси поступово заміщуються електронними альтернативами, тим самим витісняючи застарілі методи взаємодії з інформацією у тих чи інших репрезентаціях. Було розглянуто різноманітні стандарти електронних документів яких потрібно притримуватись в державних та приватних структурах. Зокрема було розглянуто формат збереження документів Office Open XML, який полегшує роботу з документами, редагування, збереження змін і виконання різних операцій з даними. Згодом було розглянуто значення валідації документів на відповідність до заданих правил та доведено, що валідація дозволяє забезпечити однорідність і зрозумілість документів для користувачів, а також дозволяє визначити чи є структура, вміст і типи даних XML-документа коректними. На основі досліджень було проаналізовано існуючі системи та розглянуто їхні переваги й недоліки. Далі було виконано системний аналіз розроблюваної системи, розроблено дерево цілей через які було визначено основні критерії якості. На основі критеріїв якості було застосовано метод аналізу ієрархій, що є математичним інструментом для системного підходу до вирішення складних завдань ухвалення рішень. Через нього було визначено, що інформаційно-довідкова система найкраще підходить під проектовану інформаційну систему, так як саме даний тип системи має найбільший вектор пріоритету. Далі було описано мету розроблення та визначено, що основна ідея систем перевірки документів полягає в тому, щоб автоматизувати процес перевірки відповідності документа певним стандартам і правилам. Потім було проаналізовано призначення системи й визначено, що система призначена для широкого кола користувачів, включаючи студентів, викладачів, державних службовців, юристів, менеджерів та інших спеціалістів, яким необхідно працювати з текстовою інформацією та переконатися у її відповідності до певних стандартів. Місцем застосування системи було визначено навчальні заклади, наукові інститути та дослідницькі центри. Також було проведено обґрунтування розроблення та впровадження системи, та очікувані ефекти від впровадження системи. Згодом була розроблена концептуальна модель системи, подана через UML діаграми у різних репрезентаціях. Потім було здійснено аналіз систем конкурентів, їх переваги та недоліки, які необхідно врахувати, а також розглянуто методи для вирішення поставленої проблеми, згенеровано ідеї для усунення зазначених проблем, а також розглянуто багато засобів вирішення проблеми, зокрема різні програмні засоби та системи, які стануть у нагоді при практичній реалізації проектованої інформаційної системи. Останнім етапом було описано реалізацію завдання, а саме синопсис як працює система з боку користувача й описано увесь функціонал системи. Також було проаналізовано контрольний приклад, де відображена покрокова інструкція як працює система та що варто очікувати після виконання кожного кроку. В результаті було представлена реалізація проектованої системи у вигляді валідатора з достатнім мінімальним функціоналом для роботи. Представлена система побудована на сучасній мові програмування Kotlin, яка після компіляції конвертується в Java код. Об’єкт дослідження – процес роботи інформаційної системи валідації документів на відповідність до стандартів. Предмет дослідження – методи та засоби процесу роботи інформаційної системи валідації документів на відповідність до стандартів. Мета дослідження – створення інформаційної системи валідації документів на відповідність до стандартів, яка могла б нівелювати усі мінуси теперішніх методів ручної перевірки документів та звести людських фактор до нуля. Результат роботи – розроблений прототип інформаційної системи валідації документів на відповідність до стандартів, який готовий до тестування та користування.

While writing my master's thesis, a prototype of the information system for validating documents for compliance with standards was developed. The created system consists of two components, namely a Telegram bot that acts as a bridge between the user and the validator, and the validator itself, which directly checks the accepted document. The created system included all the usual stages of software development, namely design, implementation, and testing. To investigate the relevance of the chosen subject area, the process of digitalization in Ukraine was examined, how electronic documents are gradually replacing paper versions with the introduction of electronic document management. The use of electronic document management turned out to be a natural phenomenon, because today Ukraine is one of the leaders in the so-called global digitalization. Offline services are gradually being replaced by electronic alternatives, thereby displacing outdated methods of interacting with information in various representations. Various electronic document standards that need to be followed in public and private organizations were discussed. In particular, the Office Open XML document storage format was considered, which facilitates work with documents, editing, saving changes and performing various data operations. Subsequently, the importance of validating documents for compliance with specified rules was considered and it was proved that validation allows to ensure the homogeneity and comprehensibility of documents for users, as well as to determine whether the structure, content and data types of an XML document are correct. Based on the research, the existing systems were analyzed, and their advantages and disadvantages were considered. Next, a system analysis of the system under development was performed, and a goal tree was developed, which was used to determine the main quality criteria. Based on the quality criteria, the hierarchy analysis method was applied, which is a mathematical tool for a systematic approach to solving complex decision-making problems. It was determined that the information and reference system is best suited to the designed information system since this type of system has the highest priority vector. Next, the development goal was described, and it was determined that the main idea of document verification systems is to automate the process of checking whether a document complies with certain standards and rules. Then the purpose of the system was analyzed, and it was determined that the system is intended for a wide range of users, including students, teachers, civil servants, lawyers, managers, and other professionals who need to work with textual information and make sure that it meets certain standards. The system's application areas were identified as educational institutions, research institutes, and research centers. The rationale for the development and implementation of the system and the expected effects of the system's implementation were also analyzed. Subsequently, a conceptual model of the system was developed and presented through UML diagrams in various representations. Next, competitors' systems were analyzed, their advantages and disadvantages that should be considered, and considered methods for solving the problem, generated ideas for eliminating these problems, and considered many means of solving the problem, including various software tools and systems that would be useful in the practical implementation of the designed information system. The last step was to describe the implementation of the task, namely a synopsis of how the system works from the user's side and describe all the functionality of the system. A control example was also analyzed, which shows step-by-step instructions on how the system works and what to expect after completing each step. As a result, the implementation of the designed system was presented in the form of a validator with sufficient minimum functionality for work. The presented system is built on the modern programming language Kotlin, which is converted to Java code after compilation. Study object – the process of operation of the information system for validating documents for compliance with standards. Scope of research – methods and tools of the process of operation of the information system for validating documents for compliance with standards. Goal of research – a prototype of the information system for validating documents for compliance with standards was developed and is ready for testing and use.
Information system for validating documents for compliance with standards
Keywords: 8.126.00.01; валідація; документи; документообіг; перевірка; діджиталізація. Джерела. 1. Towards a better understanding of electronic document management [Електронний ресурс]. – 2002. – Режим доступу до ресурсу: https://ieeexplore.ieee.org/abstra ct/document/495298 (дата звернення: 08.07.2023). 2. Welcome to the Open XML SDK 2.0 for Microsoft Office [Електронний ресурс]. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: https://learn.microsoft.com/en-us/previous-versions/office/developer/office-2010/bb448854(v=office.14)?redirectedfrom=MSDN (дата звернення: 10.07.2023); validation; documents; docflow; checks; digitalization