Проект відділення виробництва 2-фенілетилацетату продуктивністю 100 т/рік - Бородюк, Катерина Миколаївна; Borodyuk, Kateryna Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена розробці та проєктуванню хімічного виробництва з синтезу 2-фенілетилацетату із запланованою річною продуктивністю 100 тон. Проєкт охоплює повний інженерний цикл — від вибору технологічного процесу та підбору обладнання до оцінки промислової безпеки й економічної ефективності, з метою створення рентабельного, екологічно сталого та технологічно сучасного виробництва. 2-Фенілетилацетат є цінним запашним естером, який широко використовується в парфумерії, косметиці, харчовій промисловості завдяки приємному квітковому аромату та сприятливому токсикологічному профілю. У роботі зроблено акцент на економічно доцільному синтезі шляхом естерифікації 2-фенілетилового спирту оцтовою кислотою, що забезпечує оптимальне співвідношення між собівартістю, виходом та масштабованістю. Проєктна схема враховує принципи зеленої хімії та інтенсифікації процесів, передбачаючи енергоефективність та мінімізацію відходів. У підсумку, розроблена концепція виробництва 2-фенілетилацетату підтверджує свою технологічну надійність, економічну доцільність і відповідність сучасним вимогам сталого розвитку.

The diploma project is dedicated to the development and design of a chemical production facility for the synthesis of 2-phenylethyl acetate with a planned annual productivity of 100 tons. The project encompasses the full engineering cycle — from the selection of the technological process and equipment to the assessment of industrial safety and economic efficiency — with the goal of establishing a profitable, environmentally sustainable, and technologically advanced production facility. 2-Phenylethyl acetate is a valuable aromatic ester widely used in perfumery, cosmetics, and the food industry due to its pleasant floral fragrance and favorable toxicological profile. The study emphasizes the economically feasible synthesis via esterification of 2-phenylethanol with acetic acid, which provides an optimal balance between production cost, yield, and scalability. The proposed process design adheres to the principles of green chemistry and process intensification, aiming for energy efficiency and waste minimization. In conclusion, the developed concept for 2-phenylethyl acetate production demonstrates technological reliability, economic feasibility, and compliance with modern sustainable development standards.
Project of a section of manufacturing 2-phenylethyl acetate with an annual productivity of 100 tonnes
Keywords: 6.161.00.00; 2-фенілетилацетат; естерифікація; зелена хімія; природна сировина; ароматичні сполуки; економічна оцінка; проєктування виробництва; промислова безпека; 2-phenylethyl acetate; esterification; green chemistry; natural feedstock; aromatic compounds; economic evaluation; production design; industrial safety