Розвиток українського радіо в умовах повномасштабного вторгнення - Бутка, Христина Василівна; Butka, Khrystyna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Радіо залишається одним із найоперативніших і найдоступніших засобів масової інформації, особливо в кризових ситуаціях. Початок повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року став переломним моментом для медіасфери, значно підвищивши роль українського радіомовлення. У цей період радіо стало не лише каналом для оперативного інформування населення, але й потужним інструментом інформаційної боротьби, психологічної підтримки громадян і комунікації між державою та суспільством. Метою дослідження є комплексний аналіз трансформацій українського радіомовлення в умовах війни, виявлення ключових функцій радіо в цих умовах, а також оцінка впливу повномасштабного вторгнення на розвиток галузі та перспектив її подальшого вдосконалення. У роботі поставлено такі завдання: проаналізувати структурні зміни українського радіо після початку війни, дослідити основні функції радіомовлення під час воєнного конфлікту, розглянути його вплив на суспільну думку та моральний дух громадян, оцінити роль радіо в інформаційному протистоянні й боротьбі з дезінформацією, а також окреслити можливі напрями розвитку радіо у післявоєнний період. Об’єктoм дослідження є функціонування радіо під час повномасштабного вторгнення на прикладі регіональних станцій «YANTARNE.FM» та «LUX.FM». Предметoм є трансформації та вплив війни на розвиток радіомовлення на прикладі вибраних для аналізу об’єктів, дослідження громадської думки щодо питань радіомовлення в Україні під час повномасштабного вторгнення. У дослідженні застосовано комплексний методологічний підхід, що включає порівняльний аналіз, історичний метод і соціологічні опитування громадської думки щодо ролі радіо у воєнний період. 4 Наукова новизна роботи полягає у системному аналізі функціонування українського радіомовлення в умовах війни, виявленні його трансформаційних процесів, а також у формулюванні перспектив розвитку галузі з урахуванням сучасних інформаційних викликів.Україні, суспільна думка, інформаційна безпека.

Radio remains one of the most operational and accessible media, especially in crisis situations. The beginning of the full-scale invasion of the Russian Federation into Ukraine on February 24, 2022 was a turning point for the media sphere, significantly increasing the role of Ukrainian radio broadcasting. During this period, radio became not only a channel for operational information of the population, but 5 also a powerful tool for information warfare, psychological support of citizens and communication between the state and society. The purpose of the study is a comprehensive analysis of the transformations of Ukrainian radio broadcasting in conditions of war, identification of the key functions of radio in these conditions, as well as an assessment of the impact of the full-scale invasion on the development of the industry and the prospects for its further improvement. The work sets the following tasks: to analyze the structural changes in Ukrainian radio after the start of the war, to investigate the main functions of radio broadcasting during the military conflict, to consider its impact on public opinion and the morale of citizens, to assess the role of radio in the information confrontation and the fight against disinformation, and to outline possible directions for the development of radio in the post-war period. The object of the study is the regional radio station «YANTARNE.FM» and «LUX.FM». The subject is the transformation of radio broadcasting under the influence of the war and its socio-informational impact on society. The study uses a comprehensive methodological approach, which includes content analysis, comparative analysis, historical method and sociological public opinion polls on the role of radio during the war period. The scientific novelty of the work lies in the systematic analysis of the functioning of Ukrainian radio broadcasting in wartime, the identification of its transformation processes, as well as in the formulation of prospects for the development of the industry taking into account modern information challenges.
Ukrainian radio development in conditions of a full-scale invasion
Keywords: 6.061.00.00; радіомовлення; інформаційна війна; медіа; війна в; radio broadcasting; information warfare; media; war in Ukraine; public opinion; information security