Особливості формування спеціальних типів житла для бездомних - Соловій, Любов Степанівна (Національний університет "Львівська політехніка", 2011)
Дана дисертація «Особливості формування спеціальних типів житла для бездомних» посвячена вивченню досвіду проектування, будівництва, заселення і експлуатацію житла для бездомних, а також виявленню основних демографічних, соціально-психологічних, економічних, архітектурно-типологічних і містобудівних факторів, які впливають на формування типів цього житла. Мета дослідження полягала в розробці типології житла для бездомних в контексті підвищення його соціально-економічної ефективності і архітектурної виразності. В роботі уточнена класифікація житла в діапазоні від житлової одиниці до принципів їх розміщення в структурі житлового фонду. В роботі уточнена класифікація бездомних громадян; отримана соціально-економічна оцінка основних типів житлових кімнат і будинків, які функціонують в даний час, викрито суть і значимість психологічних факторів комфортності житлового середовища, визначено їх місце в системі загальної оцінки житла для бездомних. На основі проведеного дослідження даються рекомендації по вдосконаленню діючих норм для будівництва житла для бездомних і розроблення нових типів даного житла, проведена їх економічна оцінка, і вказані оптимальні режими експлуатації. Розглянуті архітектурно-естетичні аспекти формування житла для бездомних. Впровадження запропонованих типів житла в будівництво дозволить підвищити комфортність проживання бездомних людей і запобігти моральному старінню даного типу житла в планувальному і естетичному плані, раціонально використати міський житловий фонд, покращити архітектурну якість житлової забудови. Данная диссертация «Особенности формирования специальных типов жилья для бездомных» посвящена изучению опыта проектирования, возведения, заселения и эксплуатации жилья для бездомных, а также выявлению основных демографических, социально-психологических, экономических, архитектурно-типовых и градостроительных факторов, которые влияют на формирование типов этого жилья. Цель исследования заключалась в разработке типологии жилья для бездомных в контексте повышения его социально-экономической эффективности и архитектурной выразительности. В роботе уточнена класификация жилья в диапазоне от жилой единицы к принципам их размещения в структуре жилого фонда. В роботе уточнена класификация бездомных граждан; получена социально-экономическая оценка основных типов жилых комнат и домов, которые функционируют в данное время, открыта суть и значение психологических факторов комфортности жилой среды, определено их место в системе общей оценки жильця для бездомных. На основании проведеного исследования поданы рекомендации усовершенствования действующих норм для строительства жилья для бездомных и разработки новых типов данного жилья, проведена их экономическая оценка, а также указаны их оптимальные режимы эксплуатации. Рассмотрены архитектурно-эстетические аспекты формирования жилья для бездомных. Внедрение предложенных типов жилья в строительство позволит повысить комфортность обитания бездомных людей и предотвратить моральное старение данного типа жилья в планировочном и эстетичном плане, рационально использовать городской жилищный фонд, улучшить архитектурное качество жилищной застройки. Given dissertation “Peculiarities of forming the special types of housing for homeless” is devoted to studying the experience of designing, building, housing and exploitation the homes for homeless and also discovering the main demographical, social, psychological, economic, architecture – typical and city – building factors which influence forming the types of such housing. The aim of this researching work is based on the elaboration of types of homeless housing in the context of increasing its social and economic efficacy and architectural expressivity. Housing classification in the range from housing unit to the principals of their situation in the structure of housing fund is specified in the given work. The classification of homeless people, social and economic evaluation of the main types of dwelling rooms and houses which are functioning nowadays, the aim and the importance of psychological factors of dwelling environmental comfort and their place in the system of general estimation of houses for homeless is studied in the researching work. The recommendations about improving of functioning norms for designing houses for homeless, elaboration of new types for such houses and their economic evaluation, optimal regimes of their exploitation is presented on the basis of conducted investigation. The architectural and esthetic aspects of homeless housing designing are analyzed. The introduction of presented types of housing into the building process will give the opportunity to improve the dwelling comfort of homeless people, to prevent moral aging process of the given type of housing in the case of planning and aesthetes, to use urban dwelling fund rationally and to improve the architectural quality of housing encumbering.
Особенности формирования специальных типов жилья для бездомных
Peculiarities of forming the special types of housing for homeless
Keywords: бездомність; бездомний; нічліжка; центр реінтеграції та соціальної адаптації для бездомних; соціальний готель; гуртожиток для бездомних; бездомность; бездомный; ночлежка; центр реинтеграции и социальной адаптации для бездомных; социальная гостиница; общежитие для бездомных; homelessness; homeless; kip; the center of reintegration and social inclusion for the homeless; social; hotel; hostel for homeless