Stylistic evolution of the Lviv sculptural, and architectural ensembles in the 19th and early 20th centuries - Biryulyov, Yuriy (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
This research is focused on art-stylistic, formative and technological peculiarities of the sculptural works of Lviv from the 19th to early 20 centuries. It analyzes the character of interaction of architecture and sculpture as a phenomenon of the synthesis of spatial arts. Досліджено художньо-стильові, формотворчі і технологічні особливості творів скульпторів Львова ХІХ – поч. ХХ ст., проаналізовано їх взаємодію з архітектурою на основі синтезу просторових мистецтв. Висвітлено історичні етапи генезису і формування у львівській скульптурі різних стильових напрямів: класицизму, романтизму, реалізму, академізму, неоренесансу, необароко, імпресіонізму, символізму, сецесії, неокласицизму, експресіонізму, кубізму. Розкрито типологію та жанровий тематизм львівської пластики, як станкових та прикладних, так і монументальних творів. Показано, що монументально-декоративна скульптура вступала у функціональну, композиційну, тектонічну та змістову координацію з архітектурою. З’ясовано, що у ХІХ – на початку ХХ ст. Львів відіграв визначну роль у розвитку скульптури на західноукраїнських землях.
Стилістична еволюція скульптурно-архітектурних ансамблів Львова ХІХ – початку ХХ ст.
Keywords: sculpture; style; carving studio; tombstones; bas-relief; architectural décor; composition; linear painting; form; скульптура; стиль; каменярська майстерня; нагробний пам’ятник; барельєф; архітектурний декор; композиція; лінійний рисунок; форма