Модифікація поверхні скла гетеро функціональними пероксидними олігоестерами - Стецишин, Ю.; Жолобко, О.; Дончак, В.; Гаргай, Х. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010)
Пероксидовмісний олігоксер, синтезований на основі хлорангідриду піромелітової кислоти, поліетиленгліколю-9 та трет-бутилгідроксипероксиду був використаний для хімічної модифікації поверхні скла. Показано, що олігоестер здатний хімічно зв'язуватись з амінованою поверхнею скла. Це підтверджено зміною топографії поверхні та значеннями вільної поверхневої енергії. Модифікована поверхня містить радикалоутворювальні пероксидні групи і характеризуються значно вищою гідрофобністю порівняно з немодифікованою та амінованою поверхнями. Peroxicontained oligoester has been synthesized on the basis of pyromellitic acid chloranhydride, polyethylene glycol-9, tret-bythyl hydroperoxide and was used for chemical modification of glass surface. It is shown, that oligoester is capable to bond with aminated glass surface. It has been confirmed by both surface topography variation and free surface energy changes. Modified surface of this kind contains radical forming peroxide groups and is characterized by considerably higher hydrophobisity than native or aminated glass surface.