Geodynamic processes in the territory of the Svidovets mountain massif of the Ukrainian Carpathians (in the zone of the planned creation of a tourist and recreation complex) - Поп, Степан; Шароді, Ірина; Кравчук, Ярослав; Pop, S.; Sharodi, I.; Kravchuk, Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Мета досліджень – комплексний аналіз різних геодинамічних природних процесів на території гірського масиву Свидовця Українських Карпат - зоні планованого створення туристично-рекреаційного комплексу для розробки програми подальшого детального їх вивчення на ділянці планованої діяльності (ПД). Методика включає комплексний аналіз прояву та перебігу небезпечних геодинамічних процесів за джерельною інформацією та окремими дослідженнями авторів. Свидовецький масив розташований у межах Центральної синклінальної зони Карпат, складеної флішем крейди еоцену та олігоцену. До території ПД приурочена найвища частина хребта з південно-західними і південними схилами та вершинами Чорна Клева (1720 м), Руська (1678 м), Братківська (1788 м), Гропа (1759 м). Масив характеризується складним членуванням насувних структурних скиб Поркулецького, Дуклянського та Чорногірського покривів. Тут дуже круті північно-східні та пологі південно-західні схили. Головними формами рельєфу, які характеризують реліктовий льодовиковий рельєф є кари, льодовикові долини, скелясті карові гребні, круті скелясті стінки карів, моренні відклади та інше. На південних і північних макросхилах хребта Братківська з льодовикового періоду збереглися кам’яні розсипи. Схилові розсипи на південно-західних макросхилах (ділянки гір Гропа, Руська і Чорна Клева) є потенційно небезпечними для утворення обвалів і осипів. Особливої уваги потребує діяльність на середніх і нижніх схилах, де можливий негативний вплив при прокладанні доріг, вирубуванні і транспортуванні лісу. На території ПД до найбільш небезпечних процесів віднесено землетруси, селі, обвали, осипища, зсуви, лавини. Землетруси проявляються незначної сили. Обвали й осипища поширені на північних і східних схилах Свидовецького масиву, зокрема на вододілі і південно-західних схилах хребта Братківський. Вони приурочені до схилів значної крутості (більше 35°) і займають незначну площу. Переважають невеликі обвали об’ємом кількох десятків кубометрів гірської породи, а каменепади величиною уламків 1-1,5м. Зсувні процеси широко поширені в Українських Карпатах, зокрема в межах ПД у тектонічній підзоні Кросно, яка охоплює широтний відрізок верхнього басейну Чорної Тиси та Ясінську улоговину. Прояви лавинної активності на масиві Свидовця займають одне з перших місць в Українських Карпатах наряду з хребтами Чорногори та Боржави. Довжина пробігу лавин може становити понад 1,5 км, а об’єми лавин – понад 400000 м³. Братківський хребет є нелавиноактивною територією, тоді як лавинонебезпечними є північний схил масиву Свидовець і долина Чорної Тиси. Враховуючи, що територія ПД охоплює в основному південний схил Братківського хребта, то лавинна небезпека є незначною. Наукова новизна. Детально проаналізовано прояв та активність різних небезпечних геодинамічних процесів в межах території масиву Свдовця – зони можливого антропогенного впливу на довкілля внаслідок ПД щодо сторення гірськолижного курорту. Практична значущість. Результати досліджень сприятимуть майбутньому забудовнику гірськолижного туристично-рекреаційного комплексу розробці програми подальшого детального вивчення небезпечних природних явищ на ділянці планованого будівництва, а частково можуть бути використані при виконанні Звіту з оцінки впливу ПД на довкілля. Вони також інформують громадськість про можлиий вплив ПД на довкілля.

The purpose of the research is a comprehensive analysis of various geodynamic natural processes on the territory of the Svydovets mountain massif of the Ukrainian Carpathians - the zone of the planned creation of a tourist and recreational complex for the development of a program for their further detailed study in the area of the planned activity (PА). The methodology includes a comprehensive analysis of the manifestation and course of dangerous geodynamic processes based on source information and individual studies of the authors. The Svydovets massif is located within the Central Synclinal Zone of the Carpathians, which is composed of Eocene and Oligocene chalk flysch. The highest part of the ridge with the southwestern and southern slopes and peaks Chorna Kleva (1720 m), Ruska (1678 m), Bratkivska (1788 m), Gropa (1759 m) is confined to the territory of the PA. The massif is characterized by a complex division of thrust structural slices of the Porkuletsky, Duklyansky and Chornohirsky nappes (covers). There are very steep north-eastern and gentle south-western slopes. The main forms of relief that characterize relict glacial relief are cirques, glacial valleys, rocky cirque ridges, steep rocky walls of cirques, moraine deposits, etc. On the southern and northern macroslopes of the Bratkivska Range, stone placers have been preserved from the Ice Age. Slope placers on the south-western macroslopes (areas of the Gropa, Ruska and Chorna Kleva mountains) are potentially dangerous for the formation of landslides and screes. Activities on the middle and lower slopes require special attention, where there is a possible negative impact during the construction of roads, felling and transportation of forest. Earthquakes, mudslides, landslides, debris flows, landslides, and avalanches are among the most dangerous processes on the territory of the PA. Earthquakes are of minor magnitude. Landslides and ossips are common on the northern and eastern slopes of the Svydovets massif, including on the watersheds and southwestern slopes of the Bratkivsky ridge. They are confined to slopes of considerable steepness (more than 35°) and occupy a small area. Small landslides with a volume of several tens of cubic meters of rock predominate, and rockfalls with fragments of 1-1.5 m in size. Landslide processes are widespread in the Ukrainian Carpathians, in particular within the PA in the Krosno tectonic subzone, which covers the latitudinal segment of the upper basin of the Chorna Tysza and the Yasinya syncline. Manifestations of avalanche activity on the Svydovets massif occupy one of the first places in the Ukrainian Carpathians along with the Chornohora and Borzhava ridges. The length of avalanches can be more than 1.5 km, and the volumes of avalanches - more than 400,000 m³. The Bratkivsky ridge is a non-avalanche active area, while the northern slope of the Svydovets massif and the Chorna Tysza valley are avalanche- dangerous. Considering that the PA territory covers mainly the southern slope of the Bratkivsky ridge, the avalanche danger is insignificant. Scientific novelty. The manifestation and activity of various dangerous geodynamic processes within the territory of the Svydovets massif - a zone of possible anthropogenic impact on the environment as a result of PA for the development of the ski resort - are analyzed in detail. Practical significance. The results of the research will help to the future developer of the ski tourist and recreational complex to develop a program for further detailed study of dangerous natural phenomena at the planned construction site, and can be partially used in the implementation of the Environmental Impact Assessment Report for PA. They also inform the public about the possible impact of PA on the environment.
Геодинамічні процеси на території гірського масиву Свидовця Українських Карпат (в зоні планованого створення туристично-рекреаційного комплексу)
Keywords: Українські Карпати; гірський масив Свидовець; геодинамічні процеси; гірсько-лижний комплекс “Свидовець”; антропогенний вплив; Ukrainian Carpathians; Rakhiv district of Transcarpathia; Svydovets mountain massif; geodynamic processes; “Svydovets” ski resort; anthropogenic impact; 551.432(292.45; 477.87)