Про можливість проведення деяких видів експертиз у справах про ДТП до відкриття кримінального провадження - Бараняк, Володимир; Baranyak, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено можливість проведення деяких видів експертиз у справах про ДТП до відкриття кримінального провадження, розглянуті дискусійні питання з цього приводу, що стосуються порушення особистих інтересів учасників на стадії відкриття кримінального провадження та невиправданого затягування прийняття рішення про відкриття кримінального провадження або про відмову в ньому. Розглянута пропозиція дозволити провадження деяких видів судових експертиз у стадії відкриття кримінального провадження з метою перевірки заяв та повідомлень про вчинення кримінального правопорушення на основі діючої практики призначення судово-медичних експертиз у деяких категоріях справ та проведення огляду місця події. Висловлена думка щодо відсутності підстав для не надання дозволу на проведення експертизи до відкриття кримінального провадження з огляду створення небезпечного прецеденту порушення закону в частині обов'язкової умови проведення слідчих дій тільки у відкритому кримінальному провадженні. Призначення та проведення експертизи до відкриття кримінального провадження насамперед стосується експертиз за фактами ДТП, коли без використання спеціальних знань практично неможливо встановити ознаки складу злочину та вирішити питання щодо відкриття кримінального провадження. Зроблений висновок про те, що проведення експертизи до відкриття кримінального провадження не порушує особисті інтереси учасників, які на цій стадії ще не отримали свого процесуального статусу. На відміну від попереднього дослідження лише виконання експертизи в повному обсязі забезпечує законодавчі вимоги щодо доказового вирішення спеціальних питань. Пропонується з метою отримання доказової інформації під час вирішення питання про обґрунтованість відкриття кримінального провадження на законодавчому рівні передбачити можливість проведення деяких видів експертиз, зокрема, під час подій, пов'язаних з пожежами, вибухами, транспортними та технологічними аваріями тощо.

The article examines the possibility of conducting some types of expert examinations in cases of road accidents before the opening of criminal proceedings, discusses the debatable issues related to the violation of the personal interests of the participants at the stage of opening criminal proceedings and the unjustified delay in making a decision to open criminal proceedings or to refuse them. The considered proposal to allow the conduct of certain types of forensic examinations at the stage of the opening of criminal proceedings for the purpose of verifying statements and reports about the commission of a criminal offense based on the current practice of appointing forensic medical examinations in certain categories of cases and conducting an inspection of the scene of the incident. The opinion was expressed regarding the lack of grounds for not granting permission to carry out an examination before the opening of criminal proceedings in view of the creation of a dangerous precedent of violation of the law in terms of the mandatory condition for conducting investigative actions only in open criminal proceedings. ​The appointment and conducting of an examination prior to the opening of criminal proceedings primarily refers to examinations on the facts of road accidents, when without the use of special knowledge it is practically impossible to establish the signs of the nature of the crime and to resolve the issue of opening criminal proceedings. The article concludes that conducting an examination before the opening of criminal proceedings does not violate the personal interests of the participants who have not yet received their procedural status at this stage. In contrast to the previous study, only the completion of the examination in full meets the legal requirements for the evidentiary resolution of special issues. In order to obtain evidentiary information when solving the question of the validity of opening criminal proceedings at the legislative level, it is proposed to provide for the possibility of conducting some types of examinations, in particular, during events related to fires, explosions, transport and technological accidents, etc.
On the possibility of conducting certain types of examinations in cases about road accidents before the opening of criminal proceedings
Keywords: судова експертиза; кримінальне провадження; попереднє дослідження; спеціальні знання; учасники кримінального процесу; forensic examination; criminal proceedings; preliminary research; special knowledge; participants in the criminal process; 343.148