Оптимальні методи створення документації згідно стандартів управління якістю на основі ISO 9000 - Ярка, Уляна; Мина, Жанна; Пелещишин, Оксана; Білущак, Тетяна (Київський національний університет будівництва і архітектури, 2016)
Питання досягнення високої якості послуг є одне з найбільш актуальних зараз в Україні. Один із методів досягнення такої цілі є запровадження системи управління якості СУЯ відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001-2008. Процес проходження стандартизації супроводжується оформленням великої кількості документів, тому постає питання раціонального підходу до оформлення та вибору найкращого методу створення такої документації, враховуючи її специфіку. Розглянуто програмне забезпечення та різну методику для створення таких документів. Основну увагу сконцентровано на вільному програмному забезпеченні, що є у необмеженому доступі в мережі Інтернет. Одним з універсальних методів автоматизації роботи є створення шаблонів документів. Наведено способи створення таких шаблонів за рахунок можливостей програм пакету OpenOfficeorg та на основі додаткового використання вбудованої мови програмування OpenOfficeorg. Basic. Створення та використання таких шаблонів дасть можливість швидко досягнути поставлені вимоги, уникнути помилок, забезпечити мінімальний час роботи над документацією СУЯ, тим самим поліпшити якість роботи та впровадити дані стандарти. The question of high quality services achievement, including education, is nowadays one of the most topical in Ukraine. One way of achieving this goal is the introduction of the QMS quality management system according to international standard ISO 9001-2008. The process of standardization passing is accompanied with a large number of paperwork, so the question of rational approach to design and selection of the best method of creating such documentation,considering its specificity, arises.The software and different techniques for creating such documents are considered. The focus is concentrated on free software that is available due to unlimited access to the Internet. One of the universal automation techniques is to create document templates. The creation of such templates is shown through the features of the package Open Office org and through additional use of built-in programming language Open Office org. Basic. The creation and use of templates will enable fast reach of standards required, avoiding errors, ensuring minimum operating time of the QMS documentation, thus improving the quality of work.
Optimal practices for creating documentation according to the standards of quality management based on ISO 9000
Keywords: система управління якістю; стандарти ISO 9001; документування процесів; шаблони документів; quality management system; standards ISO 9000