Effective wall structures with use of flax straw concretes - Новосад, П. В.; Марущак, У. Д.; Позняк, О. Р.; Novosad, P.; Marushchak, U.; Pozniak, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Будівельні технології, які відповідають сучасним вимогам енергоефективності та екології, – це технології зеленого будівництва, близько нуль-енергетичних будівель з біокліматичним дизайном та оптимізованим енергоспоживанням. Виробництво будівельних матеріалів, зокрема теплоізоляційних, частка яких зростає у енергоефективному будівництві, пов’язане із значним енергоспоживанням та викидами вуглекислого газу. Згідно з сучасними тенденціями, перспективними огороджувальними конструкціями в зелених будівлях є конструкції з використанням матеріалів з низьким впливом на довкілля на основі природної сировини та відходів. Проведено оцінку технічних рішень стінових огороджувальних конструкцій житлових індивідуальних будинків із використанням легкого теплоізоляційного бетону на основі костри льону та вапняного в’яжучого із середньою густиною 300–350 кг/м3 для періоду опалювання та охолодження. Показано, що забезпечення необхідних показників зовнішніх стін енергоефективних будівель досягається використанням багатошарових конструкцій із теплоізоляційним шаром костробетону або одношарових стінових конструкцій з костробетону за каркасною технологією будівництва. Такі стінові конструкції відповідають вимогам за приведеним опором теплопередачі за товщини теплоізоляційного шару з легкого костробетону більше ніж 0,25 м та товщини стіни каркасного будинку з теплоізоляційного бетону більше ніж 0,3 м. Високий опір теплопередачі та висока теплова інерційність стін із застосуванням костробетону призводять до зниження втрат теплоти в опалювальний період (23,15–23,24 кВт·год/(м 2 стіни рік)) та надходження сонячного тепла в період охолодження (0,11–0,13 кВт·год/(м 2 стіни рік)), унаслідок чого зменшується споживання енергії на опалення та охолодження будівлі.

The modern building technologies are technologies of green construction, near zero-energy and active buildings with bioclimatic design, optimized energy consumption and CO2 emissions. Prospective enclosing structures of such buildings are structures using available, low cost, and environmentally friendly materials based on plant raw materials. In this paper the evaluation of technical solutions of wall enclosing structures using flax concrete based on lime binder with a density of 300–350 kg/m3 was carried out, taking into account their heating and cooling loads in residential buildings. It is shown that the provision of the necessary indicators of the external walls of energy-efficient buildings is achieved by using multilayer structures with a heat-insulating layer of flax straw concrete or a single-layer structures made from flax straw concrete in frame construction technology.
Ефективні стінові конструкції з використанням бетону на основі костри льону
Keywords: костробетон; стінова конструкція; теплоізоляція; енергоефективна будівля; зелене будівництво; опір теплопередачі; тепловтрати; flax straw concrete; wall structure; thermal insulation; energy efficient building; green construction; resistance to heat transfer; heat transfer