Мониторинг и анализ низкочастотного техногенного магнитного шума в г. Киев - Роменец, А. А.; Орлюк, И. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
В данной публикации изложены результаты исследований переменного магнитного поля техногенного происхождения в г. Киев. Впервые экспериментально исследована техногенная составляющая магнитного поля в частотном диапазоне 10-6Hz – 1 Hz. Показано, что источники техногенных вариаций величиной в десятки и сотни нанотесл имеют в большинстве случаев электрический и ферромагнитный характер. Cуточная ритмика техногенных источников обуславливается рабочим режимом людей и производства. В даній публікації викладені результати досліджень змінного магнітного поля техногенного походження в м. Київ. Вперше експериментально досліджена техногенна складова магнітного поля в частотному діапазоні 10-6Hz – 1 Hz. Показано, що джерела техногенних варіацій величиною в десятки і сотні нанотесла мають в більшості випадків електричний і феромагнітний характер. Добова ритміка техногенних джерел обумовлюється робочим режимом людей і виробництва. Artificial magnetic field variations study results carried out in Kiev are represented in this publication. Artificial component of magnetic field in frequency band from 10-6Hz to 1 Hz has been experimentally studied for the first time. It was shown that man-made variation sources with intensity from tens to hundreds nanotesla have electrical and ferromagnetic nature mostly. Daily rhythm of artificial variations is caused by people activity timetable.
Моніторинг та аналіз низькочастотного техногенного магнітного шуму в м. Київ
Monitoring and analysis of technical low-frequency magnetic noise in Kiev
Keywords: мониторинг; магнитные вариации; техногенный магнитный шум; моніторинг; магнітні варіації; техногенний магнітний шум; monitoring; magnetic variations; artificial magnetic noise