Підвищення ресурсу бандажів колісних пар маневрових тепловозів - Веренко, Дмитро Ігорович; Verenko, Dmytro Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
На безпеку руху найбільше впливає якість колісних пар. Так, в ПТЕ залізниць України відводиться цілий розділ колісним парам. В ньому розписані вимоги та допустимі відхилення до колісних пар та їх складових, в тому числі і до бандажів. Для забезпечення раціонального ресурсу бандажів колісних пар маневрових тепловозів необхідно поряд з дотриманням правил експлуатації, ще запроваджувати додаткові заходи по підвищенню їх надійності. Одним з таких заходів являється плазмове зміцнення бандажів колісних пар. Тому у бакалаврській кваліфікаційній роботі вирішується актуальна задача зміцнення бандажів колісних пар маневрових тепловозів та вибір раціонального їх типу для даного регіону експлуатації. Об’єкт дослідження – бандаж колісної пари маневрового тепловозу з опорно-осьовим підвішуванням тягових електродвигунів. Предмет дослідження – методи зміцнення бандажу колісної пари маневрового тепловозу. Мета дослідження – підвищити ресурс бандажів колісних пар маневрового тепловозу, який працює на станції з великою кількістю кривих малого радіусу за рахунок зміцнення їх гребнів. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: – розглянуто особливості конструкції колісних пар маневрових тепловозів та визначено основні види і причини пошкоджень їх бандажів; – запропоновано заходи по підвищенню ресурсу бандажів колісних пар магістральних тепловозів; – розроблено заходи по запровадженню технології плазмового зміцнення колісних пар маневрових тепловозів в депо. Встановлено, що колісні пари маневрових тепловозів в основному складають із чотирьох основних елементів: осі КП, шестерні редуктора, колісних центрів та бандажів. Вони виготовляються із сталі і між собою з’єднані напресуванням. До цих з’єднань висуваються особливі вимоги. Найбільш зношуваним елементом колісної пари являється бандаж. Розглянуті несправності колісних пар. При цьому особлива увага приділена несправностям їх бандажів. Виконана класифікація заходів по підвищенню ресурсу бандажів. Розробку заходів необхідно починати з удосконалення системи обслуговування та ремонту тепловозів. Доцільно проводити зміцнення шляхом плазмового напилення. Запропонована технологія плазмового зміцнення колісної пари в депо. Вибраний пристрій для плазмового зміцнення. Розглянуті результати експериментального дослідження по зміцненню бандажів КП.

The quality of the wheelsets has the greatest impact on traffic safety. Thus, in the Technical Regulations of the Railways of Ukraine, a whole section is devoted to wheelsets. It lists the requirements and permissible deviations for wheelsets and their components, including tires. To ensure a rational resource of tires of wheelsets of shunting diesel locomotives, it is necessary, along with compliance with the rules of operation, to introduce additional measures to increase their reliability. One of such measures is plasma strengthening of tires of wheelsets. Therefore, the bachelor's qualification work solves the urgent problem of strengthening tires of wheelsets of shunting diesel locomotives and choosing their rational type for a given region of operation. The object of research is the tire of a wheelset of a shunting diesel locomotive with a support-axle suspension of traction electric motors. The subject of research is methods of strengthening the tires of wheelsets of shunting diesel locomotives. The purpose of the research is to increase the service life of the tires of the wheelsets of a shunting diesel locomotive operating at a station with a large number of small-radius curves by strengthening their crests. It has been established that the wheelsets of shunting diesel locomotives mainly consist of four main elements: the axles of the gearbox, the gears of the reducer, the wheel centers and the bands. They are made of steel and are connected to each other by pressing. Special requirements are imposed on these connections. The most worn element of the wheelset is the band. The malfunctions of the wheelsets are considered. At the same time, special attention is paid to the malfunctions of their bands. A classification of measures to increase the resource of the bands is made. The development of measures should begin with the improvement of the maintenance and repair system of diesel locomotives. It is advisable to carry out strengthening by plasma spraying. The technology of plasma strengthening of the wheelset in the depot is proposed. A device for plasma strengthening is selected. The results of an experimental study on strengthening the wheelsets of the gearbox are considered.
Increasing the service life of the tires of the wheelsets of shunting diesel locomotives
Keywords: 6.273.00.02; маневровий тепловоз; колісна пара; ресурс; бандаж; плазмове зміцнення; shunting diesel locomotive; wheelset; resource; band; plasma strengthening