Використання нейронних мереж для відслідковування рухів очей - Калиш, Богдан Васильович (Національний університет «Львівська політехніка», 2023)
Бакалаврська кваліфікаційна робота виконана студентом групи КН-412 Калишом Богданом Васильовичем. Тема “ Використання нейронних мереж для відслідковування руху очей ”. Робота направлена на здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Дана дипломна робота ставить за мету побудову нейронної мережі для відслідковування рухів очей в реальному часі на відео потоці для керування курсором та розробка даної системи. Об’єктом дослідження є процес розпізнавання положення зіниць очей на зображеннях відеопотоку в реальному часі та розробка системи для використання розроблених алгоритмів на задачі керування курсором. У результаті виконання дипломної роботи було розроблено нейронну мережу для визначення положення зіниць ока на зображеннях, система приймає відеопотік з веб камери, як ввід і визначає напрям погляду зіниць з допомогою чого дозволяє керувати курсором. Дана система може застосовуватись на практиці людьми з обмеженнями руху для керування комп’ютером без застосування рук. The bachelor's qualification work was completed by Kalysh Bohdan Vasylovych, a student of group KN-412. The topic is "Neural networks for eyes movement detection". The work is aimed at obtaining a bachelor's degree in the field of Computer Science (speciality 122). The object of research is the process of eye pupils position recognition on images from a video stream in real-time and development of a system for using the developed algorithms for cursor control. As a result of the thesis, a neural network was developed to determine the position of the eye pupils on images. The system takes video input from a webcam and determines the direction of the gaze of the pupils, allowing for cursor control.
Neural networks for eyes movement detection
Keywords: відслідковування очей, згорткова нейронна мережа, комп’ютерне бачення, аналіз зображень, машинне навчання