Метафора й метонімія як чинники творення й розвитку української технічної термінології - Кримець, Оксана (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
У статті досліджено метафору й метонімію як чинники творення й розвитку української технічної термінології. Розглянуто шари лексики, що є джерелами метафоризації й метонімізації, типи метафори, різновиди метонімних конструкцій полісемії, напрямки семантичних трансформацій. Установлено, що результатом метафоризації й метонімізації є полісемія на різних лексичних і термінологічних рівнях. The metaphor and metonymy as factors of forming and developing of Ukrainian technical terminology have been researched in the article. The fields of the vocabulary as the origins of metaphorization and metonymization, types of the metaphor, metonymic constructions of polysemy, the directions of semantic transformations have been considered. The conclusion is made that the result of metaphorization and metonymizationis is polysemy at different lexical and terminological levels.
Keywords: метафора; метонімія; українська технічна термінологія; полісемія; загальновживана лексика; технічний термін; нетехнічний термін; metaphor; metonymy; Ukrainian technical terminology; polysemy; common vocabulary; technical term, non-technical term